Ernstig

Sportpet van Theo van Egmond

Bernardus, vorig jaar nog gepromoveerd naar de derde klasse, lijkt na één seizoen alweer in de kelder van West 2 terug te moeten keren. Dat zou ontzettend vervelend zijn voor de club. Want dat betekent niet alleen dat het de enige zondagclub uit de regio is die in de vierde klasse acteert. Maar ook, en dat is nog veel erger, dat Bernardus dan terecht komt in een volkomen oninteressante klasse. In 4A, de enige poule in West 2 qua vierde klasse, moet de club gaan voetballen tegen opponenten als GSC ESDO, Delfia - dat al drie punten in mindering kreeg -, Houtwijk, Madestein, Blankenburg en Roodenburg. Om er maar eens een paar te noemen.

De meeste clubs in die klasse kunnen niet voetballen, willen vaak niet voetballen, nemen amper supporters mee en acteren doorgaans op totaal sfeerloze complexen. In het huidige 4A zijn uitslagen als 10-0, 10-2, 14-0, 10-2, 8-2 en 8-3 geen uitzonderingen. Echt hopeloos dus. HMC zal er niet meer bijzijn en HDV waarschijnlijk ook niet. De periodekampioen promoveren namelijk linea recta naar de derde klasse en de Haagse Multiculturele Club heeft als de nummer vijf op de ranglijst al een periode op zak. Die club werd vorig seizoen uit de competitie genomen, omdat een aantal spelers de scheidsrechter mishandelden. Redenen genoeg voor Bernardus dus om nog even alles, maar dan ook echt alles, in het werk te stellen om zich te handhaven.
Het gaat dus helemaal niet goed met het zondagvoetbal in district West 2. In West 1 is dat merkwaardig genoeg compleet anders, dat district telt acht vierde klassen en drie vijfde klassen. In de zondag derde klassen van West 2 degraderen overigens uitsluitend de clubs die als laatste finishen. Nacompetitie om behoud is er dit jaar niet. De vierde klasse zaterdag lijkt heel interessant te gaan worden. Mits alle streekclubs bij elkaar in de poule komen natuurlijk. Nieuw zijn in ieder geval Kickers´69 en Bodegraven die het op zondag voor gezien houden. Alphense Boys, SJC en waarschijnlijk ook FC Boshuizen blijven de nadruk leggen op de zondag, maar gaan ook met een team deelnemen in de zaterdagcompetitie.

Meer berichten