Burgemeester Liesbeth Spies bij de tentoonstelling 'Gluren bij de buren'.
Burgemeester Liesbeth Spies bij de tentoonstelling 'Gluren bij de buren'. (Foto: Ellen van Dilst)

In april mag je gluren bij de buren in Koudekerk

Het hoeft niet meer stiekem! Eindelijk mogen de inwoners van Koudekerk gluren bij hun buren. Dat kunnen zij doen in de koorzaal van de Brugkerk in de Dorpsstraat in Koudekerk.

Daar is op de zaterdagen 7, 14, 21 en 28 april de tentoonstelling 'Gluren bij de buren' te bezichtigen. Elke zaterdag in april is de Gluren bij de buren van 11 tot 17 uur geopend.


Gemeente 100 jaar

In 2018 bestaat de gemeente Alphen aan den Rijn precies 100 jaar. In 1918 gingen de gemeentes Alphen, Oudshoorn en Aarlanderveen samen op in deze nieuwe gemeente. In 1964 kwam een deel van Zwammerdam daarbij. In 2014 kreeg de gemeente door de toevoeging van Boskoop en Rijnwoude (Benthuizen, Hazerswoude en Koudekerk) de huidige vorm.

Alle reden voor de historische verenigingen van de oorspronkelijke kernen om nader kennis met elkaar te maken. Zij hebben gezamenlijk een tentoonstelling samengesteld waarin de bezoeker als het ware door deze honderd jaar heen wordt geleid. Zo kan je letterlijk 'gluren' bij de buren om te zien wat daar in de laatste eeuw gebeurde.


Eigen cultuur

Elke voormalige gemeente heeft een eigen cultuur en dat is te verklaren vanuit het verleden. De plaatselijke geschiedenis gaat eeuwen terug. Zo is er in Alphen al sinds het begin van de jaartelling bewoning van betekenis. De Romeinen bouwden daar immers hun castellum en gaven de locatie de naam Albanianae.

Ook op andere plaatsen in de huidige gemeente is bewoning geweest, maar de geschreven bronnen daarover zijn veel geringer. Archeologisch onderzoek heeft in Hazerswoude-Rijndijk bewoning aangetroffen die teruggaat tot Vlaardingencultuur. In Koudekerk is door dit soort opgravingen een aardig beeld gevormd over de bewoning in de eerste eeuwen van de jaartelling.

De naam Boskoop komt voor het eerst in officiële documenten voor in 1222. De turfjes in het wapen van Benthuizen verwijzen naar de eeuwenlange turfafgraving in de dorpen.


Eigenaardigheden

Met een beetje speurwerk kom je al veel te weten of de eigenaardigheden van elk dorp; dat wat scheidt, maar ook door de eeuwen heen verbindt. De tentoonstelling Gluren bij de buren beperkt zich echter voornamelijk tot de laatste eeuw, de periode van 1918 tot 2018.

Meer berichten