Spanning op de gezichten van lijsttrekkers en partijgenoten tijdens de uitslagenavond woensdag 21 maart in het gemeentehuis.
Spanning op de gezichten van lijsttrekkers en partijgenoten tijdens de uitslagenavond woensdag 21 maart in het gemeentehuis. (Foto: Studio Alphen)

'Coalitie Nieuw Elan, VVD, CDA, GL'

Het moet heel gek lopen wil de afgelopen weekend aangestelde informateur Pieter Hilhorst tot een andere conclusie komen dan Nieuw Elan-leider André de Jeu. De Jeu gaat ervan uit dat Nieuw Elan, VVD, CDA en GroenLinks worden uitverkoren om als eerste te proberen een coalitie te vormen. Hij zegt dat in een interview met Studio Alphen.

Als de vier partijen er gezamenlijk niet uitkomen, zullen Nieuw Elan, VVD en CDA het met z'n drieën gaan doen. De huidige coalitiepartijen D66 en ChristenUnie staan buitenspel, omdat zij in numeriek aantal te klein zijn om bij het uit het college stappen van een partij de boel te redden.
Als VVD of CDA uit de drie partijen-coalitie zouden stappen, kunnen D66 en ChristenUnie Nieuw Elan niet aan een meerderheid helpen. En dus heeft het geen zin om D66 of ChristenUnie erbij te halen in de coalitie als het met GroenLinks niet lukt. Dat erkent ook André de Jeu, al is volgens hem eerst de informateur aan zet. 'Ik zal namens Nieuw Elan woorden van gelijke strekking meegeven aan de informateur', aldus De Jeu.

En dus lijken wethouders Ed de Leest (D66) en Michel du Chatinier (ChristenUnie) te zijn uitgespeeld. Wat dat betreft, zijn de verkiezingen een slagveld. Drie van de huidige vijf wethouders moeten het veld ruimen. Naast De Leest en Du Chatinier is dat ook een van de twee CDA-wethouders. Han de Jager is hiervoor de eerst aangewezene. In dat geval blijft Kees van Velzen zitten. Datzelfde geldt voor Nieuw Elan-wethouder Gerard van As. Nieuw Elan mag als enige twee wethouders leveren.

Als Nieuw Elan wil voorkomen dat VVD en CDA kunnen gaan linkeballen in de coalitie, heeft Nieuw Elan er veel baat bij dat GroenLinks deel gaat uitmaken van de coalitie. Het gevoeligste punt is woningbouw in de Gnephoek. Nieuw Elan, VVD en CDA willen bouwen in een polder als de Gnephoek, GroenLinks niet. 'Dat wordt een issue', zegt René Driesen van GroenLinks. 'De kiezer heeft gezegd: niet bouwen in de Gnephoek. Daardoor hebben wij die twee zetels winst. De andere partijen zullen rekening moeten houden met deze wil van de kiezer.'

Links geluid

Maar het zou goed kunnen dat daar een vrije kwestie van wordt gemaakt, omdat de coalitie ook zonder GroenLinks een meerderheid heeft. En op die manier kan GroenLinks toch deel uitmaken van de coalitie. Sowieso wordt een links geluid in de coalitie niet verkeerd geacht. Ook wordt dan eer gedaan aan de zetelwinst van GroenLinks.
'Ik verwacht wel dat ze concessies gaan doen naar GroenLinks om ervoor te zorgen dat ze bij de coalitie komen', stelt oud-Nieuw Elan-raadslid Jan Voogd, die met oud-raadslid Ronald Pleij (SP) voor Studio Alphen de uitslagenavond analyseerde. 'Dan weten ze namelijk zeker dat deze coalitie de eindstreep haalt. Mocht een partij er uit stappen, kun je door blijven draaien.'

Een concessie kan zijn dat GroenLinks niet voor woningbouw in de Gnephoek hoeft te stemmen. Ook kan de duurzaamheidsportefeuille aan GroenLinks worden gegund.

Meer berichten