Het gezin van Michel steunt hem volledig. Toch laten zijn kinderen geregeld merken dat zij het jammer vinden als hij weer zijn leerboeken moet openslaan. Michel is dan ook van plan ieder succesje met betrekking tot zijn opleiding, met hun te vieren. Zodat zij het ook als positief ervaren.
Het gezin van Michel steunt hem volledig. Toch laten zijn kinderen geregeld merken dat zij het jammer vinden als hij weer zijn leerboeken moet openslaan. Michel is dan ook van plan ieder succesje met betrekking tot zijn opleiding, met hun te vieren. Zodat zij het ook als positief ervaren. (Foto: Corien Kraaijeveld)

Na jaren weer terug in schoolbanken

Al tien jaar zat hij, administratief ondersteunend, op de OK van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Toen vond hij het na al die jaren weleens tijd worden voor iets nieuws. En dus ging Michel op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Afgelopen herfst startte hij de opleiding doktersassistent. In 2018 hoopt hij zijn eerste examen te doen en in 2019 hoopt hij de opleiding succesvol af te ronden.

Michel Ridder (38), getrouwd en vader van twee dochters: "Ik wilde al eerder iets anders. Na wat gesprekken en testjes, hoorde ik steeds: "Ga met mensen werken, ga dieper op de materie in." Met familie in de zorg, hoorde ik sowieso geregeld dat ik 'echt een type voor de zorg was'. Maar slechte verdiensten èn avond-en nachtdiensten hielden mij tegen. Toch zwichtte ik tijdens mijn zoektocht en koos voor een opleiding in de zorg, namelijk doktersassistent.

De opleiding duurt twee jaar en is breed opgesteld. Het zijn zeven modules en elke module duurt circa zeven weken. Verder heb ik Nederlands, Engels en Rekenen, maar ook nog twee keuzevakken. En dit alles in twee jaar gestopt.
Na de eerste module thuis te hebben gedaan, besloot ik om de volgende modules toch maar gewoon op school te doen. Het contact met mede leerlingen blijkt, voor mij, toch wel heel belangrijk. In totaal moet ik 960 uur stage lopen verdeeld over de polikliniek Orthopedie, Chirurgie, Plastische Chirurgie en de Gipskamer. Half januari start mijn eerste stage. Na diplomering zou ik aan de slag kunnen in een ziekenhuis, bij een huisarts(enpost) of bij de GGD."

Michel is van oorsprong banketbakker. Ook heeft hij in de catering gewerkt. Hierna wilde hij iets anders. Een ander vakgebied. In de avonduren startte hij een medische opleiding. Na succesvolle afronding, kwam hij terecht in Gouda, op de OK. "Het was een flinke ommezwaai. Eerst met handschoenen in salades zitten om vervolgens met handschoenen aan en een pen in de hand een operatieverslag te schrijven"


Michel vertelt dat het niet altijd makkelijk is. "Ik heb weleens een klein cursusje gedaan, maar dat is niet te vergelijken met een opleiding als deze. De eerste module 'Medische Basiskennis' vond ik ook meteen de moeilijkste."
Zijn kinderen missen hem wel. "Toch zeg ik steeds dat ik dit ook voor hun doe. Ik wil dingen kunnen leren en vertellen. Mijn motto is: Doe waar je jezelf goed bij voelt. Het heeft bij mij lang geduurd dit uit te vinden, maar het voelt dat ik nu op het juiste pad zit."

Meer berichten