Monique maakte er een gewoonte van om elke week anderhalf uur vuil op te halen in haar buurt. "Er ligt zoveel vuil dat ik op een rondje met gemak vier vuilniszakken vol krijg."
Monique maakte er een gewoonte van om elke week anderhalf uur vuil op te halen in haar buurt. "Er ligt zoveel vuil dat ik op een rondje met gemak vier vuilniszakken vol krijg." (Foto: Hans Willering )

Doe mee met 'Schoon Alphen'

Hou houd je Alphen schoon van rondslingerend zwerfvuil zoals blikjes en plastic flesjes? Monique Goderie, woonachtig in Alphen aan den Rijn, heeft een even eenvoudige als elegante oplossing. Monique begon drie jaar geleden met de uitvoering van haar idee en kreeg steun van de gemeente. Nu probeert ze anderen te stimuleren haar idee te volgen.

Net zoals vele anderen viel het Monique op dat er veel zwerfvuil te vinden is in en rondom bosjes, perken en andere locaties in de woonomgeving. Monique: "Ik ben toen zelf gaan opruimen. Denk aan blikjes, flesjes, karton dat weggegooid wordt terwijl op loopafstand gele afvalbakken te zien zijn. Maar daar wordt het niet ingedaan."

Monique maakte er een gewoonte van om elke week anderhalf uur vuil op te halen in haar buurt. "Er ligt zoveel vuil dat ik op een rondje met gemak vier vuilniszakken vol krijg. En het vuil lijkt alleen maar toe te nemen."
Ze kreeg het idee om andere bewoners in Alphen te stimuleren ook één keer per week een rondje te lopen en gevonden zwerfvuil op te ruimen. Ze nam contact op met de afdeling Zwerfvuil van de gemeente. Die waren enthousiast over het idee en verstrekten Monique twintig hesjes en twintig grijpers.

Om omwonenden tot actie te brengen, heeft Monique een brief opgesteld waarin zij het doel van haar actie uitlegt en die zij uitdeelt aan mensen op straat. Het is uit naam van de vrijwilligersgroep 'Schoon Alphen.' Ter geruststelling: "Het is niet de bedoeling dat men meer dan één keer per week een rondje te lopen. Het moet wel leuk blijven!" Monique noemt ook een aantal andere voordelen: "Je bent lekker buiten, beweegt en je spreekt andere mensen."
Monique beseft dat haar actie de oorzaak van de vervuiling niet wegneemt. "Ouders kunnen een belangrijke rol spelen om kinderen milieubewuster te maken zodat ze hun blikjes en flesjes deponeren in de daarvoor bestemde voorzieningen. Ook scholen kunnen projecten opstarten om met hun leerlingen het zwerfvuil te verwijderen."


Toch blijkt het lastig om enthousiastelingen te vinden om mee te doen aan 'Schoon Alphen'. Maar dat weerhoudt Monique er niet van om haar plan door te zetten.
Ze hoopt te bereiken dat in heel Alphen, en uiteindelijk ook in heel Nederland, op deze wijze het milieu schoon gehouden wordt.


Er blijft tijd genoeg over

Wat betreft tijd, Monique heeft zelf ook niet alle tijd om steeds buiten te zijn om alle vuil op te pakken. Monique woont met haar man en heeft twee uit huis wonende kinderen. Ze zingt in een vrouwenkoor, bezit een volkstuin en verzamelt beertjes. "Als je elke week een rondje loopt, blijft er genoeg tijd over voor andere dingen."


Doe mee!

Monique hoopt enthousiaste medestanders te vinden. Wie geïnteresseerd is en graag meedoet kan zich melden bij haar: mgoderie@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden