Geen spanning, wel sfeer bij de 20 van Alphen

Prijsuitreiking 2,5 km
Prijsuitreiking 2,5 km (Foto: AAV'36)

Spannend was het niet echt afgelopen zondag tijdens de 20 van Alphen. Degenen van wie het meest verwacht werd maakten het waar. Dat de winnaar zowel bij de mannen als bij de vrouwen niet uit Nederland kwam was ook wel vooraf duidelijk. Geen sensationele gevechten dus om de prijzen, maar wel een prachtige aflevering in zijn totaliteit.

De Belg Koen Naert kwam in 2017 even de 20 van Alphen winnen. Zijn eindtijd bedroeg toen 1.01.07. Dat bleek een opmaat voor een leuk vervolg van zijn loopbaan zoals hij het zelf omschreef. "Ik werd tiende in de marathon van Rotterdam, achtste in die van New York en finishte als zesde in de halve van Egmond. Daarom had ik er mijn zinnen op gezet om ook deze aflevering van de 20 te winnen." Dat deed hij probleemloos, in een tijd van 1.01.39, iets langzamer dan vorig jaar. "Die tijd vond ik niet zo belangrijk," liet Naert weten. "Het ging mij om de zege en daar was ik al vroeg zeker van. Ik kon in de laatste kilometers temporiseren, ik had een flink gat geslagen."

En dat had hij zeker. Direct na het startschot ging Koen Naert tempo maken en aanvankelijk leken alleen Kjell de Hondt, ook een Belg, en Christiaan Bosselaar hem enigszins volgen. Lange tijd keken ze hem vanaf veertig meter in de rug, maar de inspanningen bleken te geforceerd. Bart van Nunen pakte het wat handiger aan. Hij bleef zo lang mogelijk in het kielzog van haas Maureen Koster en voerde vervolgens het tempo zo hoog op dat hij samen met de Zweed David Nilsson overbleef achter de ongrijpbare leider Naert. In de strijd om de tweede plaats had Nilsson net iets meer over: 1.02.04 tegen 1.02.09.


Snelste vrouwen

Bij de vrouwen heerste, ook al zoals verwacht werd, de Tsjechische Eva Vrabcova. Al na een kilometer of drie was eigenlijk al duidelijk dat zij de winnares ging worden. De Nederlandse Jacelyn Gruppen leverde goed werk af, maar erkende dat de Tsjechische nog een maatje te groot voor haar is. Met 1.11.39 kwam ze als tweede over de meet, twee minuten en acht seconden later dan Eva Vrabcova. De Belgische Hanna Verbruggen kwam als derde binnen.
Knap was de vierde plaats van de Alphense Liselotte van den Berg. Nog meer vrouwen uit de regio eindigden hoog: Gabri Hoogenboom uit Hazerswoude, Wanda Alink uit Alphen, Maaike Kempes uit Alphen en Jantine Platteel uit Koudekerk eindigden allen bij de beste tien.

Net als voorgaande jaren wisten vooral de AAV’36 vrouwen zich vooraan in de klassementen te positioneren. Meest opvallende prestatie is zonder twijfel de vierde plaats bij de wedstrijdlopers van Liselotte van den Berg in een toptijd van 1:16:17. Voor Liselotte, die in voorbereiding is op de marathon van Rotterdam, was de 20 van Alphen een goede mogelijkheid om te testen waar ze staat. Met een tijd van 1:16:17 verbaasde ze zichzelf en haar trainer.
Bij de prestatieloop op de 20 km was het wederom Wanda Alink die het podium wist te halen. Met een tijd van 1:28:18 werd zij derde en mag dan ook tevreden zijn na een periode waarin een blessure en ziekte de voorbereidingen hebben verstoord. Bij de 20 km Businessrun bleek Janneke Verhorst de snelste vrouw, ondanks dat zij ontevreden was met haar prestatie.
De 10 km bij de vrouwen was wederom een prooi voor Nathalie Klaassen. Met een tijd van 39:35 won zij de prestatieloop, maar was ook ten opzichte van de andere klassementen de snelste vrouw.

De organisatie van de 20 van Alphen had in zijn totaliteit gerekend op ongeveer achtduizend deelnemers. Dat aantal werd niet gehaald, maar er waren wel zo'n 7500 lopers. Ceriel Janssen: "Een prachtig aantal. We zijn dik tevreden, ook met het weer. De hele week was het ijzig koud en uitgerekend vandaag scheen de zon en was het prachtig loopweer. Op naar aflevering 54!"

Meer berichten

Shopbox