In verpleeghuis Noorderbrink in Alphen aan den Rijn werd vandaag het tienjarig bestaan van het Ontmoetingscentrum Dementie gevierd.
In verpleeghuis Noorderbrink in Alphen aan den Rijn werd vandaag het tienjarig bestaan van het Ontmoetingscentrum Dementie gevierd.

Ontmoetingscentrum Dementie Noorderbrink viert tienjarig bestaan

In verpleeghuis Noorderbrink in Alphen werd het tienjarig bestaan van het Ontmoetingscentrum Dementie (OCD) gevierd. Bezoekers, mantelzorgers en medewerkers hieven het glas op deze bijzondere plek, waar mensen met dementie en hun partner worden opgevangen.

Dementie is een verzamelnaam van verschillende ziekten die onder andere vergeetachtigheid tot gevolg hebben. Mensen met dementie kunnen vaak nog lang thuis blijven wonen, als zij tenminste goed ondersteund worden. Een plek waar die ondersteuning onder andere wordt geboden, is het OCD. Hier creëren zorgprofessionals een veilige omgeving, met zorg op maat in elke fase van de ziekte.


Andere kant

Een deelneemster vertelt: "Eerst vond ik het lastig. Ik ben als vrijwilliger altijd heel actief geweest en nu stond ik opeens aan de andere kant. Dat is echt een proces van accepteren en ermee om leren gaan. Maar nu vind ik het fijn. Je bent steeds met dezelfde mensen, je leert elkaar dus best goed kennen. We hebben een prettige groep met maar liefst acht mannen en maar twee vrouwen!"


Uitkomst

Ook voor mantelzorgers is het OCD vaak een uitkomst. Er is aandacht voor het emotionele aspect van een partner met dementie. Er zijn antwoorden op praktische vragen. En doordat er overdag voor de partner met dementie wordt gezorgd, is er ook meer rust.


Een mantelzorger bevestigt dat: "De eerste keer dat ik mijn man naar het OCD bracht, voelde heel onwennig. Voor hem, maar ook voor mij. Het voelde een beetje alsof ik mijn kind voor het eerst naar school bracht. Maar nu hij gewend is, is het voor mij ook heel fijn. De dagen dat mijn man op het OCD is, heb ik wat meer rust en krijg ik de dingen wat sneller gedaan. Dat is prettig."


Organisatie

De OCD's in Alphen aan den Rijn worden aangeboden door zorgorganisatie ActiVite, in samenwerking met TOM in de buurt. TOM is een samenwerkingsverband tussen zorg- en welzijnsorganisaties in Alphen, waar ActiVite in participeert. ActiVite biedt behalve OCD's en dagverzorgingsinitiatieven ook thuiszorg en verpleeghuiszorg in de regio Zuid-Holland.

Meer berichten

Shopbox