.De organisatie van het evenement is in handen van de Stichting Twintig van Alphen. Arthur Bosua is de voorzitter.
.De organisatie van het evenement is in handen van de Stichting Twintig van Alphen. Arthur Bosua is de voorzitter.

Buitenlandse winnaars verwacht bij 20 van Alphen

Traditiegetrouw wordt op de eerste zondag van maart de 20 van Alphen gehouden; de 53e internationale openingsklassieker van het wegseizoen. Op 4 maart worden op de diverse afstanden weer zo'n 8500 deelnemers verwacht.

De Belg Koen Naert won vorig jaar de 20 van Alphen in 1.01.07. Hij heeft zijn zinnen gezet op een herhaling en is op 4 maart de grote favoriet. Zijn zege in Alphen op 5 maart 2017 was de aanzet tot een leuke opmars. Een tiende plaats in de marathon van Rotterdam, een achtste in die van New York en een notering als zesde in de halve marathon van Egmond in januari volgden. Concurentie krijgt hij wel van vijf landgenoten, acht Nederlanders en twee Zweden. Vooral die Zweden zouden het hem wel eens lastig kunnen gaan maken. David Nilsson deed al eens mee aan wereldkampioenschappen marathon in Beijing en Londen . Napoleon Soloman, ook een Zweed, maar met Afrikaanse roots, kan de grootste bedreiging voor Koen Naert gaan worden. Hij won vorig jaar verrassende de Warandeloop.

Van de Nederlanders moet niet al te veel verwacht worden. Alleen Bart van Nunen kan wellicht meedoen om de prijzen. Ceriel Janssen is als bestuurslid wedstrijdzaken mede-verantwoordelijk voor het samenstellen van het deelnemersveld. ''Ons land heeft momenteel niet veel topatleten op de lange afstanden. De meeste ouderen hebben inmiddels de houdbaarheidsdatum bereikt en de talenten die er aankomen zijn er nog net niet. Bart van Nunen wordt op dit moment geacht tot de nationale top te behoren. Hij werd vierde op de tien kilometer bij het Europees kampioenschap onder 23 en hij won in 2015 het nationaal kampioenschap halve marathon in Leiden. Hij zou kunnen verrassen.''

Bij de vrouwen gaat de winst normaliter naar de Tsjechische Eva Vrabcova. Ze finishte in 2017als zevende in de marathon van New York. Pas sinds een paar jaar richt zij zich op hardlopen nadat ze als cross country skister al aan de Olympische Spelen in Turijn en Sochi had meegedaan. Op de marathon was ze deelneemster aan de Spelen in Rio de Janeiro. Wellicht dat de Hongaarse Zsofia Erdelyi het haar in Alphen enigszins moeilijk kan maken. De belangrijkste Nederlandse inbreng wordt verwacht van Mireille Baart en Jacelyn Gruppen.

Opmerkelijk is de deelname van Maureen Koster. Zij start aan de 20 kilometer als haas van de mannen waarmee zij wil bijdragen aan het neerzetten van een goede tijd door de wedstrijdlopers.

De wedstrijd over 20 kilometer begint om 14.00 uur.

De snelste zal na een uur en een beetje terug zijn. De tijden dat in Alphen binnen het uur gelopen werd liggen inmiddels ver achter ons.De organisatie van het evenement is in handen van de Stichting Twintig van Alphen. Arthur Bosua is de voorzitter. De andere bestuursleden zijn Ceriel Janssen, Judith van Luling, Jeroen Thiele, Marcel van Elk, Jeroen van Luijn en Ruud Bruintjes.

Door Theo van Egmond

Meer berichten

Shopbox