Groots sporten

Column door Theo van Egmond

In juni 2018 worden net als in 2016 de Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek gehouden. Het betreft een gigantisch mooi en groots evenement voor sporters met een geestelijke handicap. Het is altijd prachtig, vaak ontroerend zelfs, om mensen die geestelijk iets mankeren actief bezig te zien zijn met iets waar ze veel plezier aan beleven en vaak ook nog eens goed in zijn. De Jostiband is daar een mooi voorbeeld van, maar in de Achterhoek gaat het straks om sporters. Ruim tweeduizend sporters zullen in eenentwintig sporten op veertien locaties, zowel indoor als outdoor verdeeld over de gehele Achterhoek, een aantal fantastische dagen gaan beleven. 
Alphense Boys is daarbij met een voetbalteam. Het was altijd al een droom van Wim Nederend om ooit eens bij dat evenement aanwezig te zijn. Hij is tot voor kort jarenlang de grote drijfveer achter het voetbal voor geestelijk gehandicapten bij de club. Straks, onder leiding van zijn opvolgers Pascal de Jager, Thijs Jochems en Wouter Molenaar, wordt die droom werkelijkheid. Deelname daaraan kost veel geld, maar dat gaat goedkomen. In belangrijke mate door de nieuwe hoofdsponsor van het gehandicaptenvoetbal IC-dienstverlener Avantage. Directeur Eric Carree, ook gedreven voorzitter van de VOA, heeft zich onlangs aan de club verbonden. Daardoor konden al nieuwe tenues worden aangeschaft en door een lotenverkoop door de G-voetballers van de club. Bij Alphense Boys wordt al dertig jaar lang veel aandacht besteed aan het zogenaamde G-voetbal.
Overigens lijken tegenwoordig ook veel zogenaamd normale voetballers en trainers tot de G-categorie te behoren als je ziet wat voor soort overtredingen ze maken en hoe achterlijk ze doen tegen de vierde man, maar dat terzijde. In de Achterhoek verschijnt ook een Special Olympisch Dorp waar de paar duizend deelnemers en de duizend (!) begeleiders feestjes bouwen. Het zou mooi zijn als Heineken de grote sponsor wordt, ook geestelijk gehandicapten lusten best een biertje. In 1968 werd in Amerika de eerste grote stap gezet tot de ontwikkeling van sporten met een handicap. Special Olympics Corporated is daarvan de grootste organisatie ter wereld. Reken maar dat er heel fanatiek en enthousiast gesport gaat worden. En ook nog sportief.

Meer berichten

Shopbox