Marvin in de weer met de boven frees en onder leiding van Richard Havik.
Marvin in de weer met de boven frees en onder leiding van Richard Havik. (Foto: Wil Kamping)

Dagbestedingsgroep Zaagt, Timmert en Schildert

Gehandicaptenzorg Ipse de Bruggen (Zwammerdam) is onlangs gestart met de nieuwe dagbestedinggroep: onderhoud en constructie. Ruim een jaar werkt een groep jongens met een licht verstandelijke beperking met houtbewerking op maat. Samen met hun begeleiders staan zij garant voor producten als houten tafels, kasten, winkelinterieurs, loungebanken. De handgemaakte producten vinden gretig aftrek bij particulieren en bedrijven.

"Voor de producten die gemaakt worden in het houtmagazijn wordt veelal gebruik gemaakt van oude materialen die vervolgens een nieuwe uitstraling krijgen," vertelt begeleider Mike Verhage. "In de werkplaats werken we veelal met sloophout en steigerhout. We maken gebruik van zowel handmatige- als elektrische machines.

Onder leiding van leermeester Richard Havik wordt er gewerkt via tekeningen van een architect. We kunnen bijna alles maken, stuur ons een foto en we maken het."

Werk op maat

"Op maat werkt hier van twee kanten," vertelt begeleider dagbesteding Sharona Stuvel. "Niet alleen de producten die we speciaal op maat maken zijn belangrijk."

"Ons doel is aan deze jongens een beschermde werkplek te bieden met klussen op hoog niveau. De taken worden aangepast aan de mogelijkheden van de jongens. Bijvoorbeeld iemand die goed kan zagen, zetten we aan de zaagtafel met iemand die dat moeilijk vind. Op deze manier leren ze van elkaars expertise."

"Wij bieden voor ieder wat wils op het niveau van iedere deelnemer. Iemand die bijvoorbeeld niet kan of wil timmeren kan vaak wel andere dingen zoals verven of monteren."

Juiste begeleiding

Ondanks dat deze jongens de nodige begeleiding en sturing nodig hebben zijn ze al best ver. In de toekomst zou voor sommigen een individuele leerplek in deze sector een mogelijkheid kunnen zijn. De nadruk ligt op juiste begeleiding, bijvoorbeeld met machines afstellen, maar ook op persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers.

"Want wat ze niet kunnen, kunnen ze leren," stelt Stuvel. "Tijdens het proces naar het eindproduct leren de jongens niet alleen samen te werken maar ook hulp vragen en omgaan met klanten. Verder betrekken we de cliënten in het proces van het plaatsen van de spullen. Naar dat eindstation toewerken is voor de deelnemers een uitdaging. Met de vrachtwagen naar de klant en de boel ter plekke monteren vinden ze erg leuk. Trots zijn op wat je met elkaar maakt is goed voor je eigenwaarde."

Verschillende opdrachten

De houtgroep maakt verschillende producten in opdracht. Zo hebben ze opdracht om tafels te maken voor het restaurant op het landgoed, bibliotheekkasten en louchebanken voor particulieren. Momenteel zijn ze bezig met wandborden op maat zagen en schuren voor de inrichting van een lunchcafe.

De jongens die hier werken wonen allemaal op het terrein van Ipse de Bruggen. Mensen uit de regio zijn ook welkom mee te doen aan deze dagactiviteit.

Open Dag

Op 17 maart is er Open Dag in het magazijn van het gebouw dagbestedingactiviteiten op het terrein Ipse de Bruggen, Hooge Burch te Zwammerdam.
"Wie zin heeft om een kijkje te nemen of handig is, is welkom, er is nog plek voor meerdere cliënten."

Meer berichten

Shopbox