Basket

Column door Theo van Egmond

Vorige week ben ik met een aantal vrienden van InSportHelden naar wedstrijd van ZZ Leiden geweest in de 5 Meihal. Was een prima avond. Wedstrijd zelf was niet spannend, omdat de toch echt niet heel goed spelende thuisclub met een veel groter budget (ongeveer een miljoen) zoveel beter was dan het Amsterdamse Apollo. Zij moesten het voornamelijk met jonge talenten doen. Het werd uiteindelijk 82-69.
Echt veel met basketbal heb ik niet, maar ik weet me nog heel goed te herinneren dat ik het ooit een klein beetje gespeeld heb. In de eerste klas van het Bonaventura Lyceum in Leiden in de Mariënpoelstraat, ik was net twaalf geloof ik, kregen we gymles van ene meneer Pleij. Waarom weet ik niet, maar die naam is me kennelijk altijd bij gebleven. De pater van het Bonaventura, de leiding was in handen van onder meer enkele geestelijken in bruine puien, had samen met Ton Kallenberg (een andere gymleraar) een basketbalvereniging opgericht. Toen had het de naam Bona Stars, later BS Leiden, Mercasol, Parker Leiden, Elmex, Luba en sinds 2006 ZZ (Zorg en Zekerheid) Leiden.

Ik had willen zeggen dat ik die meneer Pleij een heel nare man vond, die weinig moest hebben van kleine bleue mannetjes uit een of ander dorp. En meer zag in Leidenaars met een grote bek en stoere knapen uit de bollenstreek. Dat kan ik nu echter niet doen, want iemand uit het gezelschap was ene Erik Pleij, wel aardig, en die bleek na enig heen en weer gepraat de zoon te zijn van de gymleraar Pleij. De wereld is echt klein!
Erik was mee gevraagd door Ron van der Veer om de leken onder ons uitleg te geven over de vrij ingewikkelde spelregels. Als je zo'n groot budget hebt om een team op nationaal niveau mee te laten draaien, met veel redelijk goed betaalde Amerikanen, heb je niet alleen een goede grote hoofdsponsor nodig, maar ook veel kleine. Dat zit in Leiden wel goed. De hoofdtribune, kaartje kost vijftien euro, is een stuk groter dan de 'gewone' tribune aan de overkant, kaartje tien euro. En die hoofdtribune puilt uit van de leden van de businessclub. Die melden zich eerst, net als wij deze keer trouwens, in uiteraard het businesshome, dat gevestigd is in een bijgebouw aan het buffet. Zij hebben voor 5350 euro jaarlijks een aantal leuke avonden. Mogen ze met zijn vieren voor komen.

Meer berichten


Shopbox