Broers Cock en Dick van der Hoorn en schoonzoon Bart Duyndam vertrokken richting de Weissensee uit respect voor hun overleden (schoon)vader. Het zusje van de broers was daar aanwezig om hen te steunen en hun moeder volgde de livestream op tv. Met een stralende lach kwamen de drie mannen over de finish.
Broers Cock en Dick van der Hoorn en schoonzoon Bart Duyndam vertrokken richting de Weissensee uit respect voor hun overleden (schoon)vader. Het zusje van de broers was daar aanwezig om hen te steunen en hun moeder volgde de livestream op tv. Met een stralende lach kwamen de drie mannen over de finish. (Foto: Hanneke Mennens)

Uit respect voor hun vader

Nu er winterse temperaturen in aantocht zijn wordt er al snel gesproken over schaatsen op natuurijs. Daarnaast is er elke winter weer de hoop op een Elfstedentocht.


Hierop wachten veel Nederlanders niet en trekken in grote getalen naar de Weissensee in Oostenrijk. Dit jaar werd voor de dertigste keer de Alternatieve Elfstedentocht gereden op natuurijs.

Bij het horen van de naam Van der Hoorn wordt door velen teruggedacht aan de winter van 1947. Jan W. van der Hoorn won dat jaar de Elfstedentocht in Friesland en in totaliteit heeft hij vijf kruisjes bij elkaar gereden. Verleden jaar overleed Van der Hoorn op 93-jarige leeftijd.


Dit jaar trokken de broers Cock en Dick van der Hoorn en schoonzoon Bart Duyndam richting de Weissensee uit respect voor hun overleden (schoon)vader. Ook zij wilden ervaren hoe het voelt om 200 kilometer op de ijzers te staan en de race tegen de klok aan te gaan om op tijd binnen te komen.


Scherp om zes uur vertrokken de mannen afgelopen week in de vroege ochtend op het ijs van de Weissensee samen met nog 1350 deelnemers. Het werd een mooi avontuur, soms met vallen en opstaan, maar om half vijf gingen zij, voor sluitingstijd, de laatste ronde in.


Kruisje

De 90-jarige moeder van de broers zat thuis in Nederland de gehele dag achter de livestream. En wat was zij trots op haar jongens!

Met een stralende lach kwamen Cock, Dick en Bart vlak voor donker over de finish, ze hadden het hem geflikt en wat voelde dit goed! Zo hebben ook zij nu alle drie een kruisje in hun bezit.

Door Hanneke Mennens

Meer berichten


Shopbox