Peter Remerij, Netty Blijlevens en Jos Timmermans (vlnr) zijn de organisatoren van de Maatschappelijke Beursvloer Alphen op 29 mei in Castellum.
Peter Remerij, Netty Blijlevens en Jos Timmermans (vlnr) zijn de organisatoren van de Maatschappelijke Beursvloer Alphen op 29 mei in Castellum. (Foto: Morvenna Goudkade)

Elkaar helpen bij Beursvloer Alphen

Op dinsdag 29 mei wordt de eerste Maatschappelijke Beursvloer Alphen gehouden, in Castellum in Alphen. Bedrijven en verenigingen kunnen dan diensten, middelen en mensen uitruilen, zonder dat er geld aan te pas komt. Het project wordt georganiseerd door drie ondernemers uit Hazerswoude: Jos Timmermans, Netty Blijlevens en Peter Remerij. 

Al duurt het nog een paar maanden voordat het zover is, het projectteam is er al druk mee bezig. Jos, Netty en Peter hebben de handen ineengeslagen. Jos was enkele jaren geleden initiatiefnemer van een lokale maatschappelijke beursvloer. Na twee succesvolle edities in Rijnwoude is besloten om de beursvloer dit jaar voor heel Alphen te houden.


Uitgangspunt

De organisatoren zijn aanstekelijk enthousiast. "Het is een andere manier van denken, met enorm veel mogelijkheden," zegt Jos. "Als vereniging: wat heb je te bieden aan bedrijven om aan extra inkomsten te komen. Als bedrijf: wat heb je beschikbaar waar een vereniging behoefte aan kan hebben."

De Maatschappelijke Beursvloer Alphen is bestemd voor zowel bedrijfsleven als voor vrijwilligersorganisaties, verenigingen, stichtingen en clubs. Diensten uitruilen met gesloten beurzen is het uitgangspunt. Elkaar helpen met middelen, mensen, kennis en kunde.


Creatief ruilen

"Landelijk wordt de beursvloer steeds meer toegepast. Uitruil van diensten past in onze deeleconomie," zegt Peter. Netty ziet het als een creatieve vorm van wensen vervullen.
"Er worden steeds minder subsidies verstrekt aan verenigingen en stichtingen. Maar door creatief denken kun je ook je behoeften vervullen."
"Verenigingen hebben vaak een wensenlijstje, dingen die ze nodig hebben of graag zouden willen, maar waar de financiën voor ontbreken. Met de Maatschappelijke Beursvloer kun je wensen laten uitkomen. Maar je moet er wel iets voor terugdoen."


Mogelijkheden

Peter geeft een voorbeeld. "Een schildersbedrijf dat de sportvereniging helpt met een schilderbeurt. In ruil daarvoor organiseert de sportvereniging voor hen een bedrijfstoernooi."De organisatoren vertellen dat de mogelijkheden van ruilen bijna eindeloos zijn. "Afgeschreven spullen, overtollige spullen, expertise, je kunt het zo gek niet bedenken. Stel jezelf de vraag: wat heb ik nodig, wat kan ik bieden."


Geven en nemen

Jos geeft aan dat de wederkerigheid het sterkste punt is van de maatschappelijke beursvloer. "Je geeft iets en je krijgt er ook iets voor terug. Voor ondernemers geldt bovendien dat ze hiermee hun lokale betrokkenheid kunnen laten zien, hun maatschappelijke gezicht tonen."

Evenement

Bedrijven en vrijwilligersorganisaties kunnen binnenkort een informatiebijeenkomst bijwonen over de mogelijkheden van de Maatschappelijke Beursvloer Alphen. De datum hiervoor wordt nog bekendgemaakt. In april en mei volgen een tiental workshops ter voorbereiding op de Beursvloer. Info: www.beursvloeralphen.nl

De Maatschappelijke Beursvloer Alphen wordt ondersteund door de gemeente Alphen, Alphen Marketing en ondernemersvereniging VOA. Ook veel bedrijven en organisaties hebben al steun toegezegd. De Beursvloer wordt gehouden op dinsdag 29 mei in Castellum. Er worden tweehonderd bedrijven en tweehonderd vrijwilligersorganisaties verwacht.

Meer berichten