Martijn Walvis (l) en Amos Kroll deden voor de eerste keer mee aan Navigate North, in zeven dagen naar Moermansk en terug. De mannen reden met extreme winterbanden. "Bedoeld voor min twintig, daar rijden ze winters mee rond in het hoge noorden."
Martijn Walvis (l) en Amos Kroll deden voor de eerste keer mee aan Navigate North, in zeven dagen naar Moermansk en terug. De mannen reden met extreme winterbanden. "Bedoeld voor min twintig, daar rijden ze winters mee rond in het hoge noorden." (Foto: Morvenna Goudkade)

Avontuur poolcirkel zit er weer op

Afgelopen zaterdag kwamen ze terug in Hazerswoude-Dorp, de deelnemers aan Navigate North. Na een monsterrit van zevenduizend kilometer in zeven dagen. De winterse toertocht, die voor de zesde keer plaatsvond, voerde ditmaal naar het Russische Moermansk. Van de bijna vijftig teams waren er diverse uit de regio.


Organisator Karin van 't Wout is moe maar voldaan. "Volgens mij was het geslaagd. We zijn via Duitsland, Denemarken, Finland en Lapland naar Rusland gereden. Dat was voor veel mensen een hoogtepunt. "

Ze hebben veel gezien en veel gedaan, vertelt de Waddinxveense, die samen met echtgenoot Piet zes jaar geleden het initiatief nam voor de toertocht. Met Navigate North wordt geld ingezameld voor een goed doel, dit jaar Stichting Groot Hart die ernstig ziek kinderen ondersteunt.

"In Lapland hebben we rendieren gezien, bijzonder mooi," vertelt Karin. "Tijdens onze fundag stond een huskytocht op het programma en konden we ook rijden met sneeuwscooters. Een grote uitdaging was het ijsrijden met onze auto's op een bevroren meer."

Het enige damesteam in het deelnemersveld bestond dit jaar uit de zussen Bea en José de Breuk uit Zwammerdam. Zij hebben de rit goed uitgereden, maar voor een van hen stopt het hier. "Ik trek het niet meer om nachten door te rijden," zegt José eerlijk. "Af en toe was het ook echt heel zwaar. Donderdagochtend reden we weg uit Finland en hadden extreem veel sneeuw."
Ze heeft ook mooie ervaringen. "Het landschap is schitterend met prachtig besneeuwde bomen. En we zagen elanden langs de weg, heel bijzonder."

Kim Zandbergen uit Zwammerdam had een goede rit en kon ook veel mededeelnemers helpen, vertelt hij. "Wij hadden een lier bij ons en konden anderen uit de greppel trekken. Nee, zelf zijn we niet van de weg geraakt."

Martijn Walvis en Amos Kroll, beiden uit Alphen, deden voor de eerste keer mee. "Geen idee wat ons te wachten stond, " zegt Amos, in het dagelijks leven advocaat. "Wat we dus niet wisten, dat we vanaf de start meteen anderhalve dag moesten rijden. Na een monsterrit van 2400 kilometer non-stop waren we meteen al in Noord-Finland."


Martijn vertelt dat ze wel van de weg zijn geraakt op de gladde wegen. "Heel veel sneeuw, maar de landschappen waren prachtig. Bevroren meren, hoge dennen en een laagstaande rode poolzon. Schitterend."

Waarom ze meededen? "Om het avontuur, we wilden dit een keer meemaken."

Meer berichten