Geen bowlen en bridge

Column door Theo van Egmond

Op 9 februari vinden de Alphense sportverkiezingen plaats. Voor zover ik terug heb kunnen vinden werden die voor het eerst in 1979 gehouden. Wielrenster Wil Buitelaar werd toen uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar en midget-golfer (echt waar) was de best presterende Leo Hendriks. Hij was lid van het destijds landelijk bekende Amigo. In 1985 was zowel bij de mannen als bij de vrouwen een sporter met een handicap de uitverkorene. Tegenwoordig ben je in zo'n geval een para-sporter, maar destijds werd je gewoon als invalide gezien. Marjolein den Uijl en Hans Duyndam maakten dan ook deel uit van de NIS, de Nederlandse Invaliden Sportbond.

In 1986 werd een bowlster, Tiny van Es, als beste sporter van gemeente Alphen a/d Rijn gekozen en werd bridger Andre Mulder sportman van het jaar. Zijn toenmalige echtgenote Marjorie Mulder kon ook aardig bridgen, want de international was in 1983 sportvrouw van het jaar.

De meeste titels gingen met ieder vier stuks naar autocoureur Sandra van der Sloot en judoka Luuk Verbij. Eenmaal werden de bloemen uitgereikt aan een buitenlander. De Amerikaanse wielrenner Tejay van Garderen woonde in 2009 in Alphen en hij troefde iedereen af. Het komt niet al te vaak voor dat een teamspeler als beste uit de bus komt. Dat overkwam tot heden alleen Joop Lankhaar, Dennis Krijgsman, Ellen Venker (twee keer), Melissa Dongelmans, Lucas Woudenberg en Johnny Heitinga.

Sinds 2010 wordt er geen sportjongen en sportmeisje meer benoemd, maar een talent van het jaar. Eigenlijk is die benaming niet juist, want als je tot en met je achttiende elk jaar prima presteert kan je gewoon steeds gekozen worden.
Van 2003 tot en met 2009 werd naast de sportjongen en sportmeisje wel een apart talent in het zonnetje gezet. Die prijs kon je als talent uiteraard slechts één keer toegekend krijgen. Overigens zijn er kennelijk weinig sportmeisjes en sportjongens en talenten van het jaar echt doorgebroken. Zes van hen wisten namelijk later ook sportman of sportvrouw van het jaar te worden. Te weten Laura Bosman, Manouk Gijsman, Noël van Klaveren, Silvia Donkersloot, Christiaan Tamminga (drie keer zelfs) en Ruud van Maurik. Die zijn er net als alle andere in dit verhaaltje genoemde sporters in ieder geval niet bij op 9 februari.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden