Ik kook natuurlijk ook voor jou!

Toen Mariska van Vliet en Petra Dresscher elkaar zo'n drie jaar geleden ontmoetten, hadden zij nooit kunnen bedenken dat deze kennismaking uit zou groeien tot een mooie vriendschap met een bijzonder doel. Beide dames koken tegenwoordig bijna dagelijks maaltijden voor gezinnen en alleenstaanden die het financieel zwaar hebben. Deze maaltijden worden gemaakt door middel van gedoneerde producten, aangevuld met zelf aangeschafte producten.


Ondertussen maken circa 150 gezinnen in gemeente Alphen aan den Rijn geregeld gebruik van dit project. Het leven blijkt voor flink wat mensen toch zwaarder en moeilijker dan het ogenschijnlijk doet vermoeden. Ook met Kerstmis proberen Mariska en Petra als ware kerstengelen wat verlichting te brengen.

Zo'n vier jaar geleden bood Mariska een keer op een 'proviand ruilsite' op Facebook een verse maaltijd aan. Dit werd enorm gewaardeerd. Na vaker iets aangeboden te hebben (te veel gekookt), kwam zij erachter dat er meer armoede bleek te zijn dan gedacht werd. Zo ontstond haar project 'Ik kook ook voor jou'. De naam heeft iets troostends: 'Maak je geen zorgen, ik kook ook voor jou hoor'. En dat is ook de gedachte erachter.

Mariska: "In het begin bekostigde ik echt iedere maaltijd zelf. Toen het project bekender werd, kreeg ik wat donaties. Ik keek dan wat ik had en kocht er zelf verse producten bij, zoals groenten en vlees. In principe gaat dit nu nog steeds zo. Gelukkig zijn er meerdere aanbieders via de Facebookpagina. Bij interesse kunnen mensen reageren onder de advertentie. Maar er zijn ook mensen die 'achter de schermen' reageren. Soms door schaamte. Zo willen sommigen ook niet door anderen gezien worden. Daar hebben we begrip voor".
Petra: "Na mijn ontmoeting met Mariska plaatste ik direct een maaltijd. Het bleef stil. Mijn reactie was: 'Als niemand reageert, zal de nood niet zo hoog zijn'. Men vroeg of ik alsjeblieft kon blijven plaatsen. Ze waardeerden het echt. Men moest waarschijnlijk nog wat wennen. Ik ben volhardend geweest en ben blijven plaatsen. Hierdoor leerden mensen mij kennen, waardoor de drempel wegviel.


Toch blijkt die drempel voor sommige mensen nog steeds hoog. Zo wordt vaak gedacht dat men zich moet verantwoorden. Niets is minder waar. Wij hoeven niet te weten hoe iemand in de problemen is gekomen of wat er aan gedaan wordt om het op te lossen. Wij zijn die handreiking, die eenmalige hulp. En met eenmalig bedoelen we: één keer per week een maaltijd en/of één keer per week iets extra's."

"Wij hebben echt nergens een oordeel over. Mensen die net buiten de boot vallen, die net 5 euro onder de grens voor de Voedselbank zitten: pak die hand, er is hulp. Wij willen alleen vanuit de goedheid van ons hart helpen. Steeds vaker horen we: 'Had ik dit maar eerder geweten. Wat ben ik blij dat ik met jullie in contact ben gekomen'. Mensen vragen weleens of we niet bang zijn voor misbruik van onze goedheid". Mariska: "Zo lang men massaal in Nederland probeert de Belastingdienst op te lichten, heb ik niet de illusie dat ze dit bij ons niet proberen. Maar komen we erachter, dan is het over. Petra en ik hebben altijd onderling overleg en zorgen zo voor een eerlijke verdeling. Transparantie vinden wij cruciaal."

Tijdens het gesprek stromen de apps binnen. De dames glunderen. "Soms krijgen we donaties vanuit bedrijfskeukens. Geweldig natuurlijk. Tja, iedere dag verse en verantwoorde maaltijden voor zoveel mensen koken, is voor ons helaas financieel niet haalbaar. We gebruiken alles wat we krijgen hoor, maar we komen nagenoeg altijd verse producten te kort."

Dit jaar wonnen zij de Vrijwilligersprijs 'Helden van Alphen'. Hun partners en kinderen zijn super trots op wat zij doen.


Mariska eindigt het gesprek met een mooie uitdrukking. 'Waar je talenten en de behoeften van de wereld elkaar kruisen, ligt je roeping.' Voor meer informatie: Facebookpagina van IK-KOOK-OOK-VOOR-JOU (Alphen a/d Rijn e.o.).

"Wat wij doen, zien wij beide als ons ideaal. Het komt niet voort uit geloofsovertuiging, maar gewoon vanuit ons hart. Voor anderen zorgen en er zijn voor iemand. Dit hopen wij dan ook uit te dragen. En met de hulp van lieve donateurs lukt ons dat steeds beter."

Meer berichten

Shopbox