Jelle Smit over jong zijn in Alphen

Op het internet wil ik de jeugd kunnen laten zien hoe je je in Alphen kan vermaken en in de klas probeer ik hen onder andere bij te brengen  hoe je dat op een verantwoorde wijze doet. Een unieke positie als je het mij vraagt! Jelle (rechts) met zijn broer Sil.
Op het internet wil ik de jeugd kunnen laten zien hoe je je in Alphen kan vermaken en in de klas probeer ik hen onder andere bij te brengen hoe je dat op een verantwoorde wijze doet. Een unieke positie als je het mij vraagt! Jelle (rechts) met zijn broer Sil.

Gondelvaarten bekijken, jaarmarkten afstruinen, zwemmen in de Zegerplas, sporten in De Bijlen, schaatsen op het Rijnplein, genieten tijdens het Vakantiespel of stappen in de Julianastraat. Dit is slechts een kleine greep uit de dingen die ik, Jelle Smit, als jongere in Alphen heb kunnen doen en ik weet ook zeker dat iedere Alphenaar zich bij al deze dingen een voorstelling kan maken.

Bijna 22 jaar lang heb ik in Alphen gewoond, gewerkt en geleerd. Ik heb dit altijd met veel plezier gedaan en ben vooralsnog aardig op mijn plek in deze stad. Als student Academische Pabo, maar ook als vlogger, probeer ik bij te dragen aan de nieuwe generatie opgroeiende Alphenaren.


Ik heb mijn basis- en middelbare schoolcarrière in deze stad doorlopen. Dit alles heeft mij voorbereid op mijn opleiding: de Academische Pabo. Dit is een combinatie van de lerarenopleiding aan de Hogeschool Leiden en de studie pedagogische wetenschappen aan de Universiteit Leiden. Ik heb inmiddels op vier scholen binnen deze gemeente stage gelopen en ik hoop over een aantal jaar als docent een bijdrage te leveren aan de Alphense jeugd. Dit hoop ik te doen op basis van mijn pedagogische inzicht, maar ook op basis van mijn eigen Alphense jeugd. Een jeugd die begon in 1996. In dat jaar ben ik in de Ambachtenbuurt in Alphen geboren.

Hierna heb ik een tijdje in de Molenbuurt gewoond, maar ik ben opgegroeid in de Horstenbuurt. Sinds een aantal maanden geleden ben ik wederom woonachtig in de Ambachtenbuurt, dit maal in afwachting van de bouw van het Park 100, een wijk die nabij het Alrijne Ziekenhuis gerealiseerd wordt. Ik ben geboren en getogen in deze stad, ik heb hier zo'n veertien jaar onderwijs gevolgd en een bijna even lange periode heb ik gevoetbald voor de oudste voetbalclub die onze stad kent: de Alphense voetbalvereniging 'Alphen'. Dit alles maakt dat ik me als geen ander in kan leven in de kinderen die ik zo nu en dan les geef. Ik kan me voorstellen waar zij wonen, spelen en sporten; hun belevingswereld was immers ook de mijne.


Mijn leerlingen zien de Alphenaar in mij wanneer ik op school met hen praat over wat zij in het weekend hebben gedaan, maar ook zijn ze thuis in staat de Alphenaar in mij te zien. Via Youtube probeer ik als vlogger samen met mijn jongere broer Sil de jeugd te bereiken. Op ons kanaal 'Broyaliteit' proberen wij 'challenges' te volbrengen in de Alphense omgeving. Zo bezoeken we winkels in 'het dorp' in de hoop gratis producten te scoren, we gaan op spectaculaire wijze te water in de Zegerplas en we voetballen op verschillende Alphense velden.

Gebruik je stem!

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan en voor mijzelf en veel andere jongeren in deze gemeente wordt het de eerste keer dat wij hierover mogen stemmen. Tijdens de landelijke verkiezingen van vorig jaar voelde ik me tijdens het stemmen zelfverzekerd en trots: ik had me goed verdiept in de verschillende politieke partijen en hun standpunten. Ik wist zeker op wie ik stemde en zo mocht ik ook indirect bepalen hoe ons land bestuurd zou gaan worden! Dit was tijdens de eerste keer stemmen, de waterschapsverkiezingen van 2015, wel anders: ik had geen idee waarop en waarvoor ik die dag stemde. Als jongere maakte dat mij toen niet zoveel uit: ik hield me er niet mee bezig want ik was niet goed geïnformeerd. Misschien voelt de Alphense jeugd zich op dit moment precies zo. Gelukkig verschijnt er de komende tijd een serie in deze krant waarin alles over de gemeenteraadsverkiezingen in onze gemeente uitgelegd wordt. Dus laat je als jongere goed informeren zodat jij op 21 maart 2018 kan gaan stemmen en zo indirect kan meebeslissen over jouw gemeente! 

Meer berichten

Shopbox