Foto: Karin Wagter

Onze gemeente is zoveel meer!

De vraag is hoe nu de meest ideale dag als burgemeester er uit ziet. Ze hoeft ook over deze vraag niet lang na te denken. "Eerst ga ik een frisse neus halen met de hond. Dan kom ik op de fiets naar het gemeentehuis, drink ik alleen een kop koffie en neem de kranten door. Daarna ga ik wat lopende zaken doornemen met mijn medewerkers en de wethouders.

Als het even kan wil ik ook even 'naar buiten', dat houdt in dat ik een bedrijfsbezoek of een ontmoeting met een aantal inwoners. Het liefste diner ik op zo'n ideale dag thuis. Vaak ga ik 's avonds nog wel terug naar het gemeentehuis voor een vergaderingen of bijeenkomst. Op de ideale avond ben ik dan tussen tien en elf thuis."


Working 9 to 5

Het burgemeesterschap is geen baan van negen tot vijf.
"Ik heb als burgemeester ook piketdiensten. Eén van de taken van de burgemeester op het gebied van veiligheid is dat ik een zogenaamde IBS moet afgeven (in Bewaring Stelling, een maatregel waarbij iemand gedwongen in een psychiatrische instelling geplaatst wordt; red.) of als een huisverbod moet worden opgelegd (als een pleger van huiselijk geweld zijn of haar woning niet meer in mag en in die periode ook geen contact mag opnemen met de partner of de kinderen; red.)
Als ik piketdienst heb en er een calamiteit is, moet ik binnen drie kwartier in het gemeentehuis zijn. De telefoon gaat dus altijd mee de hond uit laten en boodschappen doen. Dat is ook onderdeel van het werk! Maar gelukkig wissel ik in de weekenden met de wethouders."


Alphenaren zijn nuchter

Haar functie belemmert haar niet om zelf de stad in te gaan. Lachend: "Bij het zomerspektakel ben ik tot na Kensington gebleven! Dan zijn er wel mensen die een selfie met de burgemeester willen maken, maar dat weerhoudt mij niet.
Het mooie van de Alphenaren is ook dat ze me met rust laten, alleen duurt mijn rondje door de supermarkt soms wat langer."


De hoogtepunten van 2017

"Een hoogtepunt van 2017 vond ik dat we een besluit hebben genomen over de doordecentralisatie, zodat het onderwijs weer 'up to date' wordt en de drie middelbare scholen hun gebouwen kunnen vernieuwen. Dat zal de kwaliteit van het onderwijs zeker ten goede komen. Daarnaast de aanbesteding van de jeugdzorg, die we op een innovatieve manier hebben gedaan.

Dat vergt straks een heleboel preventieve maatregelen maar zorgt ervoor dat we het kwalitatief en kwantitatief kunnen doen met het geld dat we van het rijk krijgen. Maar ook het openen van heleboel verschillende horeca in het stadscentrum aan de Lage Zijde en het openen van de Maximabrug.

En het zomerspektakel was een geweldig hoogtepunt. Vier dagen feest in het Pinksterweekend. Met Kensington, de Jostiband maar ook kerkdienst op initiatief van negen kerkgenootschappen met bijna drieduizend bezoekers op eerste Pinksterdag in de openlucht, met aansluitend een obstacle run; dat dit samengaat is toch fantastisch?"


Op de verlanglijst voor 2018

"Dit college heeft destijds een plechtige belofte gedaan om de gemeente aan het einde van de vier jaar weer netjes op te leveren. Zij had een heleboel ambities en ook veel waargemaakt, op een manier waarin we financieel gezond zijn gebleven, we hebben geen uitverkoop gehouden.
De raad heeft ook voor 2018 grote ambities op het gebied van duurzaamheid. Dat gaat heel belangrijk worden. Ik hoop dat Alphen ook daarin toonaangevend zal worden.
De nieuwe gemeenteraad heeft vanaf maart 2018 de ruimte om zijn eigen accenten te leggen met een volle portemonnee."


Gemeenteraadsverkiezingen

Spies zegt benieuwd te zijn naar wat dit zal gaan betekenen voor de stad.
"Een nieuwe ploeg! Er gaan in ieder geval elf partijen meedoen met de verkiezingen en hoe de verhoudingen dan in de gemeenteraad komen te liggen, dat staat nog in de sterren geschreven.
Het is aan een nieuwe coalitie om een ambitieuze agenda voor de komende vier jaar te gaan maken. Ik hoop dat we gaan voortbouwen op de successen van nu, we moeten in ieder geval de veiligste gemeente blijven."


Ga stemmen!

"De duurzaamheid komt op de agenda, we zijn nu met een woonvisie bezig. Dat zijn vast belangrijke thema's binnen de verkiezingen en waarin politieke partijen positie gaan kiezen.
Daarom is het belangrijk dat de kiezers kunnen laten weten waar zij belang aan hechten en komen stemmen!"


Zoveel goede dingen

"Ik zei bij mijn installatie dat we met z'n allen meer moeten laten zien dat we trots moeten zijn op wat hier allemaal gebeurt," vindt Spies. "Neem het Prins Willem Alexanderbad in Koudekerk dat volgend jaar 25 jaar bestaat en volledig door vrijwilligers wordt gerund.
Ook hebben we niet voor niets de erepenning uitgereikt aan de organisatie van het vakantiespel, dat al 59 jaar zoveel kinderen een leuke week bezorgd."


Alphen is meer

"We mopperen wel eens, maar dat is óók Alphen en dat mag je ook wel eens laten zien, maar vooral trots op zijn! Mijn doel voor de komende drie jaar is dat ik die trots vaker wil terug horen. Van de ondernemers en de inwoners. Want we zijn zoveel meer dan de schietpartij en een omgevallen kraan.
We hebben veel talenten en mooie bedrijven binnen onze grenzen en daar staat niet iedereen bij stil. Maar ik vind: 'Be good and tell'."


En het mooiste plekje is...

We besluiten het gesprek met de vraag wat zij nu het mooiste plekje vindt in heel Alphen aan den Rijn.
"Mijn eigen huis. Dat is mijn thuis, daar ben ik het liefst."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden