Korenmolen De Eendracht in Alphen is toegelaten tot het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde. Wethouder Kees van Velzen gaf acte de présence om het officiële AKG-schild in de molen te onthullen. FOTO: Hans Willering
Korenmolen De Eendracht in Alphen is toegelaten tot het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde. Wethouder Kees van Velzen gaf acte de présence om het officiële AKG-schild in de molen te onthullen. FOTO: Hans Willering (Foto: Hans Wilering)

Korenmolen viert gilde-erkenning

Het was een regenachtige avond toen de Korenmolen De Eendracht aan de Gouwesluisseweg in Alphen een belangrijke gelegenheid vierde. De molen was toegelaten tot het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde, wat een kwaliteitsgarantie inhoudt.

De organisatie had een feestelijk programma samengesteld om bezoekers rond te leiden door de molen. De molen zelf, met draaiende wieken, was mooi verlicht tegen de duisternis van de avond. Door de regen was de opkomst van bezoekers minder dan gehoopt. Wethouder Kees van Velzen gaf acte de présence om het officiële AKG-schild in de molen te onthullen.

Cultureel erfgoed

Voorzitter Dick Esveld was opgetogen met deze toekenning. Hij is voorzitter van de Stichting Korenmolen De Eendracht. Naast dit heugelijk feit heeft UNESCO het molenaarsambacht in december op de lijst geplaatst van immaterieel cultureel erfgoed. Het doel hiervan is om het bijzondere molenaarsambacht voor de toekomst te behouden.

Molenaarsopleiding

In afwachting van de wethouder vertelde de voorzitter: "Deze molen draait geheel op vrijwilligers. We hebben 35 vrijwilligers die enthousiast zorgen voor het draaien van de molen en dat het graan gemalen wordt. Hieronder is ook een technisch team dat onderhoud pleegt aan verschillende onderdelen."
Je wordt niet zomaar molenaar. Dick Esveld: "Er geldt een opleidingstraject dat drie tot vier jaar kan duren, wel in avonduren. De opleiding wordt afgerond met een officieel examen." De gemeente is eigenaar van de korenmolen in Alphen, de stichting voert de werkzaamheden uit. De stichting bestaat vijftien jaar.


Actieve molen

De stelling van de molen, een soort balkon rondom de molen, geeft een prachtig uitzicht op de omgeving. Om er te komen moeten er wel drie tot vier steile houten trappen beklommen worden. Dick Esveld leidde de weg naar de derde etage waar de stelling is gevestigd. Inderdaad was er een prachtig schouwspel te zien van de lichten van Alphen rondom de gehele molen. Dick: "In de kou en regen is het niet zo aantrekkelijk hier, maar in de zomer zit het altijd vol."

De korenmolen is elke zaterdag actief. Dan worden alle mechanismen ingezet om het graan te malen. "Het graan wordt gehaald uit Zeeland," vertelt Dick, "en na het maalproces in de buurt verkocht, onder andere aan Hoogvliet. Als er geen wind is en de wieken draaien niet, wordt diesel gebruikt om het maalproces aan de gang te houden."
Ook is er een winkel met een groot assortiment aan bakproducten. De molen is elke zaterdag open voor publiek.

Meer berichten
Shopbox