Logo alphensnieuwsblad.nl


Ruth Schreuders is geestelijk verzorgster bij verpleeghuis Rietveld. 'In de periode na de opname bied ik vooral een luisterend oor. Nieuwe bewoners hebben vaak een heftige periode achter de rug.'
Ruth Schreuders is geestelijk verzorgster bij verpleeghuis Rietveld. 'In de periode na de opname bied ik vooral een luisterend oor. Nieuwe bewoners hebben vaak een heftige periode achter de rug.'

'Een waardevolle aanvulling op zorg'

"In verpleeghuis Rietveld is geestelijke verzorging een waardevolle aanvulling op de andere zorg die geleverd wordt," zegt Ruth Schreuders. De 43-jarige Alphense is bijna een jaar in dienst van stichting ActiVite, maar heeft al zo'n 15 jaar ervaring in dit werk.

Als geestelijk verzorger doet Schreuders geen spectaculaire dingen: "In de periode na de opname in Rietveld bied ik vooral een luisterend oor. Nieuwe bewoners hebben vaak een heftige periode achter de rug." Dementie kent wel zo'n 40 tot 50 vormen, maar het draait altijd om een verliessituatie.
"Bij ons kunnen mensen dan tot rust komen en opknappen. Ze worden gehoord en erkend."

Daarna komt voor Schreuders de ontdekkingstocht hoe zij mensen kan helpen. "Daarvoor moet je het levensverhaal kennen en maatwerk leveren. Alle 154 bewoners van het verpleeghuis aan Zonnedauw 1 zijn verschillend." Een essentiële vraag van bewoners is onder meer: Heeft mijn leven nog zin? Is het erg als ik morgen niet meer wakker word? "Bij de vraag naar zingeving kan religie een rol spelen. Kerkmuziek kan nog belangrijk zijn of een gewon lied, maar bijvoorbeeld ook de rozenkrans."

Schreuders komt verrassend uit de hoek als ze zegt: "In gesprekken wordt ook veel gelachen hoor. Het is niet altijd gemakkelijk om een gesprek te voeren, maar in de kern zeggen mensen hele interessante dingen." Het onderwerp euthanasie gaat de geestelijk verzorger niet uit de weg. "Mensen die in dat opzicht een wens hebben, begeleid ik zo goed mogelijk."

Medewerkers van Rietveld kunnen eveneens op een beroep op haar doen. "Het werk hier is mooi, maar wel zwaar en je moet het vol kunnen houden. Als er ook nog eens knelpunten zijn in bijvoorbeeld de privé-situatie, kun je het moeilijk krijgen." Naast het 'gewone' werk heeft zij als geestelijk verzorger tevens haar inbreng in allerlei werkgroepen van ActiVite.
"Denk aan vraagstukken rondom het onderwerp levenseinde en aan verschillende levensbeschouwingen. Neem alleen al de situatie dat iemand om principiële redenen geen verjaardag viert. Ik ben onderdeel van het behandelteam, maar zelf ben ik geen behandelaar. Ik heb een vrijplaatsfunctie."

Op het terrein van geestelijke verzorging heeft ActiVite geen traditie. Bij de opening in mei 2015 ging de organisatie ervan uit dat in voorkomende situaties de geestelijke verzorging ingehuurd kon worden. Vanaf 1 december 2016 is Schreuders voor 24 uur per week beschikbaar voor Rietveld en vier uur voor de locatie Hussonshoek in Woubrugge.
"Ik wil heel graag dat heel religieus Alphen zich bij Rietveld betrokken voelt. Met de overburen van de Lichtkring zijn de contacten uitstekend. Wij ondersteunen elkaar en het is een plek waar ik mezelf op kan laden."

Schreuders is ook beschikbaar voor mantelzorgers. Zij herinnert eraan dat de overheid mensen zo lang mogelijk thuis laat wonen en voor mantelzorgers kan het een kwestie van overleven geweest zijn. "Kun je daarna je onverwachte vrije tijd invullen? Heb je nog een doel in je leven? Verplaats je de zorg naar het verpleeghuis of kun je de zorg los laten?"

Rietveld ziet er niet uit als een zorginstelling, maar heeft een ontwerp met de uitstraling van een dorp met eengezinswoningen. Rietveld is grootschalig van opzet, maar de zorg in de groepen is kleinschalig.
Dat laatste is belangrijk om de bewoners zich veilig en thuis te laten voelen.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox