Logo alphensnieuwsblad.nl


Martijn van der Klis is gek op dampartijen die bol staan van de spanning. 'Ik houd ervan iets spannends op het bord te krijgen. Als het minder spannend is, dan maak ik meer fouten. Ik denk dan sneller dat iets geen kwaad kan.'
Martijn van der Klis is gek op dampartijen die bol staan van de spanning. 'Ik houd ervan iets spannends op het bord te krijgen. Als het minder spannend is, dan maak ik meer fouten. Ik denk dan sneller dat iets geen kwaad kan.'

'Ik zoek altijd de spannende partijen'

Denk je aan dammen, dan denk je aan een gezelschapsspel. Dat klopt in zekere zin ook. Als je damt tegen je opa, of tegen je vriendjes. Maar niet als je damt tegen leden van damclub ADC, zoals Martijn van der Klis. Dammen is een sport voor de jonge voorzitter van de jubilerende vereniging.

Alphen aan den Rijn - De Alphense Damclub (ADC) bestaat dit jaar 90 jaar. Een respectabele leeftijd. De leden zijn minder oud. Elke maandagavond hebben de dammers in wijkgebouw Kerk en Zanen hun clubavond.

Wie goed wil kunnen dammen, moet daar wel voor trainen. Dat de training in Alphen gedegen wordt gegeven, blijkt wel uit de successen die de leden behalen. Wouter Morssink en Ali Fthalla zijn de twee grote talenten die op internationaal niveau meespelen. Morssink werd in juli van dit jaar Nederlands Kampioen sneldammen bij de junioren. Fthalla maakte een aantal jaar geleden deel uit van de Nederlandse selectie op het WK voor aspiranten.

"Vrijwel alle jeugdleden melden zich aan bij de damclub nadat ze meegedaan hebben aan het schooldammen. Wij geven les op twee scholen in Alphen. In Woubrugge is Levien Scheele zeer actief. Hij weet met de teams van De Kinderkring altijd zeer goed te scoren in de competities. Competitie is overigens waar het om draait, zeker bij het jeugddammen. Kinderen willen met elkaar krachten meten. Wij bieden als damclub daarom altijd competitie. Wij hebben een interne competitie met prijzen, maar reizen ook door het land voor deelname aan toernooien."

Van der Klis is gek op dampartijen die bol staan van de spanning. "Ik houd ervan iets spannends op het bord te krijgen. Als het minder spannend is, dan maak ik meer fouten. Ik denk dan sneller dat iets geen kwaad kan." De Alphenaar die nu in Nieuwegein woonachtig is, is zelf een niet te onderschatten dammer. Zijn belangrijkste drijfveer voor het dammen was het spelen van wedstrijden, oftewel 'de competitie tussen jou en je tegenstander'. Hij heeft er hard voor gewerkt om het hoge niveau te bereiken dat hij nu bezit.
"Door ervaring en training raak je op een bepaald niveau, een plafond, waar je maar niet bovenuit lijkt te komen. Dat plafond is wel te doorbreken, maar het kost veel inspanningen. Je bestudeert stellingen en bekijkt partijen van anderen terwijl je je afvraagt: wat zijn hier de plannen? Wat is het tactische idee? Je zoekt naar combinaties, naar positioneel goede zetten in partijen die betere dammers gespeeld hebben. Je speelt ze na om ervan te leren. Ook analyseer je je eigen partijen en die van je toekomstige tegenstander. Het is best een solitair bestaan, al dat studeren."

Momenteel steekt Van der Klis zijn energie voornamelijk in het organisatorische deel van de damwereld. Hij is bestuurslid van de provinciale dambond, voorzitter van ADC. Het dammen is voor mij van sport toch wat meer naar spel gegaan. Ik kijk nu meer naar hoe de organisatie verbeterd kan worden. Daar haal ik mijn plezier uit.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox