Logo alphensnieuwsblad.nl


Mannen met baarden

In de vroege jaren zeventig had de groep Fungus eenmalig een hit. Het lied ging over mannen met baarden.

''Al die willen te kaap'ren varen moeten mannen met baarden zijn,'' Voorbeelden waren Jan, Pier, Tjores en Corneel. Anno 2017 weten we wat van namen verzinnen, maar destijds was dat al minstens net zo gek. Fungus wilde met hun tekst uitdragen dat als je echt stoer wilt zijn als man, je een stevige baard moest dragen. Als man dus, toentertijd kon je als vrouw met een gigantische baard echt geen songfestival winnen. In mijn wat wildere jaren heb ik ooit geprobeerd wat steviger over te komen, maar mijn zwarte snorretje maakte niet echt de gewenste indruk geloof ik. In combinatie met mijn weelderige pikzwarte haar werd ik meer uitgemaakt voor Turk dan stoere voor knaap.
Onzin natuurlijk wat Fungus toen beweerde, maar als je wat wilt verdienen moet je doorgaans toch wat geks bedenken. Nu, vele jaren na Fungus, lijkt de tekst in volle glorie herleefd. Bijna iedere voetballer, of andere sportman, die mee wil tellen laat tegenwoordig een baard groeien. Met een lichaam vol tatoeages alleen red je het qua indruk maken kennelijk niet meer. Soms lijkt een onverzorgd koppie met een kort sikkie, zoals Ronald de Boer en Wesley Snijder, al voldoende, maar het echte werk vergt meer. Keeper Jeroen Zoet bijvoorbeeld schrok met zijn jongensachtige bekkie geen aanvallers af en dacht dat met een baard wel klaar te spelen. Absoluut niet gelukt!
Lionel Messi was altijd mijn favoriete voetballer, een leuke ideale schoonzoon zonder fratsen die geen gek gedoe nodig had. Maar nee hoor, ook hij gaat mee in de gekkigheid. Het begon al met tatoeages die hem helemaal niet staan en daar kwam toen ook nog eens een onooglijke lange baard bij. Sinds die tijd probeert hij tegenstanders kaarten aan te naaien. Helemaal afgedaan dus, al blijft hij de beste voetballer.
Strootman, Veltman, Blind, Wijnaldum, Knegt, allemaal dragen ze opeens een baard. Om mee te tellen of zo, maar het ziet er doorgaans niet uit. Het is gewoon ver terug in de tijd. De tijd van Fungus.

Door Theo van Egmond

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox