Logo alphensnieuwsblad.nl

Oproep gastgezinnen tijdens watersnoodramp van 1953

De Zeeuwse gemeente Reimerswaal is op zoek naar gastgezinnen, die bij de watersnoodramp van 1953 hun woningen openstelden voor de opvang van evacués.

Op donderdag 1 februari 2018 is het 65 jaar geleden dat de Watersnoodramp zich voltrok. In die vroege ochtend braken op talloze plaatsen in het zuidwesten van ons land de dijken door. Duizenden mensen werden in hun slaap verrast door het water. Een orkaan met windsnelheden van meer dan 140 kilometer per uur, in combinatie met een abnormaal hoge zeewaterstand, veroorzaakte de grootste natuurramp in ons land sinds de Middeleeuwen. Uiteindelijk zouden 1836 mensen de Ramp niet overleven. Daarnaast werden 4500 huizen verwoest en kwam 200.000 hectare vruchtbare landbouwgrond onder water te staan.

Het was de grootste natuurramp in ons land sinds de Middeleeuwen. Honderden gezinnen werden gedwongen een veilig heenkomen te zoeken. Een groot deel van deze evacués werd in de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland gastvrij opgevangen.

Tot op de dag van vandaag wordt daar met dankbaarheid op terug gezien. De gemeente Reimerswaal wil hier aandacht aan besteden door een reünie. Er wordt gehoopt op een mooi weerzien tussen de mensen die moesten evacueren en de families die hen onderdak boden.

Aanmelden voor de reünie via gemeente@reimerswaal.nl

Meer berichten
Shopbox