Logo alphensnieuwsblad.nl


De stadsdichter presenteert: Astrid van der Horst

Sinds 1988 ben ik werkzaam als beeldend kunstenaar in Nieuwkoop. Naast mijn werk als beeldend kunstenaar heb ik altijd geschreven. Pas de laatste drie jaar is daar wat meer structuur in gekomen. Ik ben deel gaan nemen aan De Schrijftafel van Berdie Bartels en heb een workshop gevolgd bij Tjitske Jansen, Ingmar Heytzen en Eric Bindervoet.

Momenteel volg ik een cursus van Ingrid Verhelst op de schrijfzolder in Gent. Een gedegen technische cursus, die houvast en openingen biedt bij het schrijven van verhalen. Een andere werkwijze dan het schrijven van gedichten. Een gedicht valt mij vaak zo binnen door dat ik wat zie, als ik onderweg ben. Dus altijd een opschrijfboekje en een pen bij me, want het is ook zo weer weg. Of associatief schrijven, waardoor ik een laagje dieper of verder terechtkom dan het dagelijkse laagje.

Over mijn beeldend werk schreef ik: 'Alles wat ik waarneem, in de natuur en mensenwereld om mij heen, laat sporen achter in mijn herinnering en daar kan een tekening, schilderij of een beeld uit ontstaan'. De laatste jaren ontstaan er ook gedichten vanuit die waarnemingen of ervaringen.

De schrijver Breyten Breytenbach verwoordt dat mooi: 'Schrijven is iets van jezelf blootleggen en tegelijkertijd iets maken'.

Voor mijn beeldend werk heb ik een website www.astridvanderhorst.nl, mijn schrijfwerk staat daar (nog) niet op. Dat is misschien iets dat komen gaat. Wel staat daar illustraties in die ik ook geregeld bij mijn gedichten gebruik.

Dit gedicht heb ik geschreven naar aan leiding van iemand die wilde oversteken op het zebrapad aan de Achterweg in Nieuwkoop.


De skinhead en de zebra

Zijn hemd en broek in camouflagekleuren,

hij is op oorlogspad, zijn bleke buik een streep in zicht.

Het kale hoofd steekt uit het oerwoud dat hem kleedt.

Ik stop voor hem als hij wil oversteken: hij stapt op

zwart en wit gestreept.

De jungle schiet omhoog aan beide kanten van de straat.

De zebra vlucht zijn weg tussen het groen

en loert vanuit zijn schuilplaats aan

de overkant of hij voorbij is.

En zo dat is, legt hij zich neer,

zwart en wit gestreept.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox