Logo alphensnieuwsblad.nl


Voorzitter Gerrit Willems: "De talkshow biedt bewoners van Alphen een goede mogelijkheid om met elkaar in discussie te gaan. Dan weet je wat er gebeurt en op welke politieke partij je wilt stemmen."
Voorzitter Gerrit Willems: "De talkshow biedt bewoners van Alphen een goede mogelijkheid om met elkaar in discussie te gaan. Dan weet je wat er gebeurt en op welke politieke partij je wilt stemmen." (Foto: Korsjan Punt)

Lever een bijdrage aan je leefomgeving

Bij De Alphense Talkshow (DAT) wordt op een heldere manier informatie gegeven over onderwerpen op politiek en maatschappelijk terrein. Elke eerste zaterdag van de maand schuiven er vier gasten aan tafel om te discussiëren over actuele onderwerpen, zoals wonen en zorg, in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Gerrit Willems is voorzitter van DAT en vanaf zijn studietijd politiek geëngageerd. "In 1973 werd ik lid van de VVD en later secretaris van de lokale afdeling van de VVD in Alphen. Verder was ik voorzitter van meerdere commissies, vice-voorzitter van de kamercentrale en acht jaar in de partijraad gezeten. Ook ben ik nog raadslid en wethouder geweest in Alphen. Een paar jaar geleden ben ik overgestapt naar de partij Nieuw Elan."

Acht jaar geleden is De Alphense Talkshow gestart door Kaj Elhorst samen met Miranda Neiboer. "Ik kwam daar met enige regelmaat," vertelt Gerrit Willems, "er werden interessante onderwerpen besproken. Vroeger zat er meer 'cultuur' in de shows, maar de achterliggende gedachte is hetzelfde gebleven. De lokale informatie van wat er in Alphen en de kleine kernen speelt is uiterst beknopt - ook in de pers. Je moet echt moeite doen om aan de juiste informatie te komen. En dat is het 'gat' waar wij als DAT inspringen. DAT probeert heldere, duidelijke en neutrale informatie te bieden op politiek en maatschappelijk terrein."


Alle kanten

"We belicht het van alle kanten door een gebalanceerde mix van gasten: links-rechts, coalitie-oppositie, voorstanders-tegenstanders. Het gaat niet om een individuele mening of wie er gelijk heeft, het gaat om neutrale informatie. Zo kunnen bezoekers een goed beeld vormen wat er speelt en vervolgens zijn of haar eigen mening vormen."
"Het doel is geen felle discussies op zich. Af en toe hebben we een primeur die de show oplevert. Of een toezegging van een wethouder bijvoorbeeld. Het is geen doel op zich, maar het zijn wel de krenten uit de pap."


"De onderwerpen volgen de actualiteit, wat speelt er op dit moment in de gemeente? In december staat het milieu, duurzaamheid en aanverwante zaken op het programma. We werken dan met een ander concept vanwege de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Veel politieke partijen hebben moeite om in contact te komen met hun achterban. Wij als DAT halen een aantal spraakmakende mensen uit de gemeente aan tafel en nodigen de politiek uit om mee te luisteren en discussiëren."


Straatmuzikanten Festival

"Het Straatmuzikanten Festival is ons jaarlijkse feestje. Het is ooit begonnen om meer aandacht voor DAT te vragen. Eind augustus werd het festival voor de vierde keer gehouden. Meer dan twintig acts stonden in de straten van het centrum en in winkelcentra Ridderhof en Herenhof. Daar kun je eigenlijk alleen maar van dromen wanneer je met het organiseren van een dergelijk evenement begint."

Bijdrage

"Ik hoop dat de mensen er het belang van inzien dat ze kennis kunnen hebben van hun leefomgeving waar ze in wonen. En dat ze aan die leefomgeving ook daadwerkelijk een bijdrage kunnen leveren. De Alphense Talkshow is heel laagdrempelig en biedt een goede mogelijkheid om met elkaar in discussie te gaan. Op die manier lever je ook een bijdrage aan de gemeenschap waar je in woont. Ik vind dat zelf heel belangrijk."

"We kunnen altijd extra redactieleden gebruiken, een brede samenstelling van de club is goed. Zeker jongere mensen zijn van harte welkom. Per maand is er één talkshow, we komen twee keer per maand bij elkaar ter voorbereiding. Elk lid heeft zijn eigen taak en functie. Het is een leuke diverse club om mee te werken, de onderlinge sfeer is gezellig."

"Bezoek DAT als u meer wilt weten over actuele onderwerpen die in de gemeente spelen, maar er weinig tot geen informatie over te vinden is. DAT zorgt dat deze informatie van alle kanten wordt belicht. U kunt zelf actief meepraten in de show en uw mening vormen."


Bent u geïnteresseerd om redactielid te worden? Neem dan contact op met Gerrit Willems.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox