Logo alphensnieuwsblad.nl

Nieuw Elan: Ouderen niet oud!

De samenleving stelt zich steeds 'harder' op ten opzichte van ouder-worden.

Dat begint al op je achttiende: de vakkenvuller bij de supermarkt is dan al te oud. De kwalificatie 'te oud' hoor je gedurende je leven lang. Pijnlijk wordt het als je kansen in het leven worden beperkt, bijvoorbeeld als je ouder dan veertig jaar bent en werkloos bent geworden. De kans is dan groot dat je tot je AOW-leeftijd werkloos blijft. Het is een raadsel waarom werkgevers zo'n moeite hebben met het aanstellen van oudere werknemers.

Opmerkelijk dat het ouder-worden zo 'kritisch' wordt benaderd. Immers, er komen steeds meer ouderen. In Alphen aan den Rijn is 34 procent van alle inwoners ouder dan 55 jaar en 16 procent is zelfs ouder dan 65 jaar. Ouder-worden betekent niet dat je ook oud bent of je oud voelt. Integendeel: ouderen, óók na het 65ste levensjaar, zijn doorgaans vitaal en levenslustig.

Nieuw Elan wil ook de komende jaren extra aandacht besteden aan senioren. Wij gaan voor de 'titel' van 'seniorvriendelijke gemeente'! Wij willen in overleg met het OSO (Overleg Samenwerkende Ouderenorganisaties). komen tot een zo sluitend mogelijk seniorenbeleid. Met aandacht voor voldoende inkomen voor ouderen, integrale aandacht voor wonen en zorg en een veilige gemeente. In het beleid behandelen we ook digitalisering zonder uitsluiting en aandacht voor zingeving.

Met de VOA en winkeliersverenigingen willen wij afspraken maken over 'werk voor ouderen'. Zoals gezegd gaat het bij deze 'ouderen' om werkzoekenden van 40 jaar of ouder. Zo lang mogelijk in de eigen woning en omgeving en te blijven, vormt een speerpunt. Ook zal er aandacht bestaan voor het bijbouwen van woningen voor senioren. Nieuw Elan zal er aan blijven werken dat ouderen kunnen kiezen uit een ruim aanbod van sociale activiteiten, internetgebruik en sport.
Omdat ouder worden niet per definitie betekent: oud zijn…

Door Robert Jan Blom (Nieuw Elan Alphen aan den Rijn)

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox