Logo alphensnieuwsblad.nl


'We zijn niet alleen maar filosoof'

Al een aantal jaren herbergt Alphen aan den Rijn de rapper Alexander de Grote. Hij maakt het ene na het andere Nederlandstalige rapnummer. "Ook al kan het weleens maanden duren voordat een nummer echt klaar is. We moeten het er in de band helemaal over eens zijn", zegt hij. Zijn voorkeur gaat uit naar Nederlandse teksten omdat het zijn eigen taal is, de taal die hij het beste kent en beheerst. "Zo ben ik er gek op om gebruik te maken van spreekwoorden."

Alexander, die in het dagelijkse leven Schoneveld heet, is leraar geschiedenis. Hij combineert zijn drukke baan op een handige manier met zijn veelvragende hobby.

"Het vak geschiedenis is een goede inspiratiebron omdat het je een goed inzicht geeft in hoe mensen in elkaar zitten. Onderlinge verhoudingen, brutaliteit, drang naar macht en roem of juist verlegenheid komen in het vak allemaal aan de orde. Je kunt ook goed zien hoe mensen er dan mee omgaan. Dat inzicht kan ik goed verwerken in mijn teksten."


Geschiedenis en taal, ze liggen wat Alexander betreft niet zo ver uit elkaar. "En ik vind het allebei prachtig. Mijn belangstelling voor geschiedenis is al gewekt toen ik heel jong was en aandacht voor taal had ik ook al heel gauw." Daarnaast kwam hij ook al heel vroeg in aanraking met muziek. Zijn ouders luisterden graag naar klassieke muziek maar ook naar Ennya, veelzijdig maar ook met overeenkomsten. "Beide lijken ze niet erg op de muziek die wij nu maken", lacht hij. "Maar ja, andere tijden, andere muziek."

Hij kan niet laten daarbij meteen even te wijzen op de negatieve berichtgeving over hiphopmuziek en aanhangers. "Die negativiteit is er altijd, elke keer weer als er een nieuwe soort muziek ontstaat. Het zijn dan vooral de voorafgaande generaties die er moeite mee hebben. Zij zien van de nieuwe muzieksoort de leuke kanten niet."


Gelukkig gaat het bij muziek maken meestal om positieve zaken. Het gaat om plezier en creativiteit. "Die creativiteit neemt bij ons wel vaak veel tijd in beslag, daardoor ontstaat er ook steeds iets goeds. De hele band bemoeit zich ermee. Meestal komen de eerste woorden en ritmes of melodieën op in de oefenruimte. Daarna gaan we er thuis druk mee aan de slag. Dat werkt heel goed, even in je eentje ermee bezig zijn en pas na een tijdje weer met elkaar overleggen. De bemoeienis van alle bandleden is trouwens geen wonder. De grote meerderheid heeft een opleiding gevolgd aan het conservatorium of is daar nog mee bezig. Die hebben dus echt verstand van muziek!"

"Zelf ben ik één van de weinige uitzonderingen daarop. Ik ben er wel gek op en ik houd me vooral met de tekst bezig, tekst die vaak nauw samenhangt met het ritme in de muziek. Ritme bepaalt vaak de woordkeus van een song. Dat is belangrijk, ik maak graag teksten die de moeite waard zijn om goed naar te luisteren. Soms maak ik me er ook wat gemakkelijker en luchtiger van af, dat wisselt. We zijn niet alleen maar filosoof!
Het ritme is ook in ander opzicht erg van belang. Het bepaalt vaak grotendeels de sfeer van een song, meer dan de melodie. Dat betekent niet dat melodie onbelangrijk is maar het ritme treedt meer op de voorgrond."

Natuurlijk streeft Alexander ernaar veel op te treden. In het komende jaar lijkt ééns in de week hem mooi. Als het meer wordt… dan verandert het leven." Hij kijkt vooral uit naar een druk festivalprogramma in het komende jaar. Over het algemeen treedt de band nu op in de regio Alphen en Rotterdam.


Een toppunt was een optreden in de Melkweg in Amsterdam. Zulke hoogtepunten mogen er wat Alexander betreft meer komen. Wie op zoek is naar een rap-band met originele Nederlandstalige muziek is bij Alexander de Grote aan het juiste adres. "Vergelijk ons maar met Diggy Dex," zegt hij. Zijn band is te boeken via bureau Startistic in Bodegraven. We zullen zeker meer van hem horen.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox