Logo alphensnieuwsblad.nl


Juf Ina heeft alle klassenfoto's altijd bewaard. Met enige trots vertelt ze dat ze zelfs een paar bekende Nederlanders in haar klas heeft gehad.
Juf Ina heeft alle klassenfoto's altijd bewaard. Met enige trots vertelt ze dat ze zelfs een paar bekende Nederlanders in haar klas heeft gehad. (Foto: Corien Kraaijeveld)

Juf Ina, een juf in hart en nieren bij Het Spectrum

Woensdag 4 oktober zal juf Ina Mollers na ruim 40 jaar onderwijs afscheid nemen van haar geliefde baan. Samen met haar man zal zij gaan genieten van haar welverdiende pensioen.

Alphen aan den Rijn - De kinderen van groep 1/2 van basisschool Het Spectrum aan de Honingzwam vinden het jammer dat juf Ina 'op pensioen' gaat. Ze is namelijk heel erg lief. Ze helpt altijd om werkjes te maken en ze legt ook nog eens alles heel goed uit. Vandaag hebben ze toevallig de letter M geleerd. De M van meisje en van mooi, want dat is de juf. Maar ook van mamma en van oma. Dat is de juf ook.

Dan is het tijd om buiten te spelen. Er is één leerling die alles nogal spannend vindt en liever binnen blijft. Juf Ina snapt het en nodigt hem uit op haar schoot. Zodra hij hier zit, is aan zijn gezicht en hele lichaamstaal te merken dat hij de troost vindt die nodig is en dat hij zich veilig voelt.

Diverse scholen

De carrière van juf Ina in Alphen a/d Rijn begon op basisschool PIUS X in de van Nesstraat. Ina: "Ergens begin jaren 80 heb ik daar zo'n vier jaar gewerkt. Toen deze school werd opgeheven, kwam ik terecht op basisschool de Tafelronde aan de Honingzwam. En deze school werd na een fusie basisschool Het Spectrum. En hier werk ik nu alweer dertig jaar".

Verschil

Op de vraag wat het geheim van zó'n lange loopbaan in het onderwijs is, antwoordt ze resoluut: "De kinderen".Het verschil tussen toen en nu is groot. "De kinderen van nu zijn veel vrijer en de ouders komen vaker op school. Maar ook de regelgeving vanuit de overheid is enorm veranderd. Alles moet wel drie keer op papier gezet worden. Hierdoor wordt de werkdruk nog hoger. Dit jaar heb ik een klas van 26 kinderen, maar vorig jaar waren dat er 35. En dat is vrij veel kan ik zeggen. Er was een klassenassistent, maar die moest ook andere klassen ondersteunen.

Hoge werkdruk

Ik hoop dan ook dat door de lerarenstaking op 5 oktober a.s. zowel het salaris als de werkdruk van de leerkrachten eens goed onder de loep genomen gaat worden. Veel mensen in het onderwijs zullen steeds meer gaan vastlopen op die werkdruk en hierdoor zullen mensen uiteindelijk gaan afhaken. Zo zit mijn zoon ook in het onderwijs en door alles wat er speelt, denkt hij er ook over om misschien iets anders te gaan doen. Het is toch zonde als mensen af zouden gaan haken"? Op de vraag of ze blij is dat ze stopt, antwoordt ze: "Ja en nee. De kinderen zal ik enorm missen. Maar de regeltjes niet".

Afscheid

Toen de man van juf Ina met pensioen ging, kreeg hij een cursus cadeau genaamd 'Hoe om te gaan met pensioen'. "Dit was een geweldige ervaring. Zo werd er bijvoorbeeld gezegd dat je afscheid heel belangrijk is. Dat je moet doen wat je zelf graag zou willen zodat je later met een goed gevoel terugkijkt".

Wat er woensdag precies gaat gebeuren, weet ze niet. "Het zal in ieder geval een feestje worden, waarbij de hele school getrakteerd zal worden. En er gaat ook iets op het podium gebeuren. Ik weet niet wat". Over de komende tijd is nog niet echt nagedacht. "In de herfstvakantie gaan we eerst twee weken weg. Daarna zien we wel!"

 

 

Samen met mijn man hoop ik in de loop der tijd meerdere (vlieg)reisjes te gaan maken. En naast het kerkkoor waarin ik zing, zal ik misschien ook wel wat vrijwilligerswerk gaan doen. Zo blijf ik toch met mensen in contact en dat is wat ik heel graag wil".

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox