Logo alphensnieuwsblad.nl


Foto: Jaiver Nieto, El Tiempo

Spaanse les in het huis van Escobar

Op de plek waar de drugsbaron zijn laatste dagen sleet, wordt nu Spaans geleerd. Erica Borgardijn is directeur van Colombia Immersion. Nadat zij veel landen in Zuid- en Midden-Amerika had bezocht, besloot de geboren en getogen Alphense vier jaar geleden zich in Colombia te vestigen.

Alphen aan den rijn - "Colombia is heel erg veel veiliger geworden in de laatste jaren. Uiteraard moet je bewust zijn van wat je doet en waar je naartoe gaat, niet met je nieuwste iPhone op straat gaan paraderen en drankjes van vreemden aannemen. Maar dat is op geen enkele plek ter wereld een goed idee," vertelt ze nu ze even thuis is bij haar moeder in Alphen. Erica richtte twee jaar geleden in Envigado een Spaanse talenschool op volgens een door haar zelf ontwikkeld concept. Deze school liep zo goed, dat ze begin dit jaar een tweede locatie opende in Los Olivos, in een groot huis.

"Voor een tweede locatie voor mijn Spaanse talenschool wilde ik me, net als de eerste locatie, in een groot huis in een authentieke Colombiaanse wijk vestigen. Onze studenten leren het echte Colombia kennen en worden constant blootgesteld aan Spaans om hen heen. Het is niet zo makkelijk om een groot huis te vinden dat klaar was om meteen in te trekken. Dit huis voldeed helemaal aan mijn wensen."
"De eigenaar vertelde me wat er in dat huis op 2 december 1993 had plaatsgevonden. We realiseerde ons toen maar half wat voor verantwoordelijkheid dat met zich mee zou brengen, maar we hebben toch doorgezet. We wisten toen bijvoorbeeld nog niet dat het zoveel toeristen zou trekken. Elke dag komen er wel 50 mensen langs om het huis te bekijken en te fotograferen."
In dat huis bleek de beruchte drugshandelaar Pablo Escobar zich de laatst laatste dagen van zijn leven verborgen te hebben gehouden. Op 2 december 1993 vermoordde het politiezoekblok van Medellín het kartelhoofd Pablo Escobar toen hij over het dak van het huis vluchtte.

In dat huis krijgen 24 jaar later een groep buitenlanders Spaanse klas. Erica heeft een eigen lesconcept voor het Colombia Immersion ontwikkeld. "Wij noemen het learn - practice - apply. Het is een combinatie van formeel en informeel leren. In de klassen vind learn & practice plaats: we bieden de theorie aan, gevolgd door intensieve oefeningen. De theorie wordt niet alleen begrepen, maar ook de hersenen en de spieren worden getraind in het gebruik van de nieuwe taal."
"Na de lessen vindt de toepassing plaats: we organiseren culturele activiteiten voor onze studenten en nodigen onze Colombiaanse 'amigos de la escuela' uit. We creëren gelegenheid om de taal toe te passen in alledaagse situaties, terwijl tegelijkertijd de cultuur wordt ontdekt."

"De leeromgeving is heel belangrijk voor de mate waarin mensen leren. We willen dat mensen zich op hun gemak voelen en fouten durven te maken. De inrichting van onze klaslokalen helpt daar ook bij, het zijn eigenlijk net woonkamers, met banken en een salontafel. Dit helpt voor het gevoel dat je onder vrienden bent en daardoor makkelijker kunt leren."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox