Logo alphensnieuwsblad.nl


Minachting

Je staat er soms versteld van hoe nationale sportbonden met hun belangrijkste leden, de toppers, omgaan. De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) is daar een beroerd voorbeeld van. Onlangs werden kwalificatiewedstrijden gehouden om deelname af te dwingen voor de wereldkampioenschappen die van 2 tot en met 6 oktober in Montreal worden gehouden. Om kanshebber voor deelname te zijn stelde bondscoach Bram van Bokhoven limieten vast. Als je de nationale toppers een eerlijke gelegenheid wilt geven zich te plaatsen verwacht je wel dat het dan een serieuze kans betreft. Het gaat immers om het allerhoogst bereikbare.


Vergeet het maar. De KNGU besloot de kwalificatiewedstrijden te laten plaatsvinden op twee verschillende locaties op een dag. En zonder publiek. Daarvoor was geen plaats, want de turners dienden op te draven in trainingszalen van een tweetal turnclubs. Het is echt waar: een aantal onderdelen werd afgewerkt in een zaaltje in Zwijndrecht en de laatste drie in een zaaltje in Den Bosch. Halverwege deze toch zo belangrijke wedstrijden moesten de deelnemers dus hun boeltje oppakken en zeventig kilometer verderop de resterende toestellen te lijf gaan. Wat dat met topsport te maken heeft begrijpt echt niemand.

Komt nog bij dat de desbetreffende zaaltjes ook nog eens veel te krap waren. Michel Bletterman stootte bij de afsprong van de voltige met zijn voet tegen de muur en blesseerde zich. Weg WK. Een andere turner landde in de veel te krappe ruimte op de jurytafel. Wie de kwalificatielimiet niet haalde kreeg een week later bij een tweede poppenkastvorstelling een nieuwe kans.

Uiteindelijk wisten zes turners het gewenste puntentotaal te halen. Zij zijn inmiddels door de bondscoach geselecteerd voor Montreal. Yuri van Gelder is daar niet bij. Hij meende nog niet klaar te zijn voor de eerste wedstrijddag en dacht een week later wel simpel de limiet aan de ringen te kunnen halen. Niet dus. Bij de afsprong landde hij zo'n beetje ondersteboven. Ik heb de ondeugende gedachte dat coach Van Bokhoven daar een soort van blij mee was. Hij was immers de man die Van Gelder tijdens de Olympische Spelen naar huis stuurde. Nu hoeft hij hem dus niet te selecteren. Weer een probleem opgelost.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox