Logo alphensnieuwsblad.nl


Kozakkenkoor pakt uit met jubileumconcert

De Alphense regio telt vele koren, van klassieke en pop- tot kerk- en shantykoren. In die bonte mengeling van kleuren en klanken voegt zich een koor dat uitsluitend in het Russisch zingt: het Alphens Kozakkenkoor. Het koor bestaat dit jaar tien jaar en geeft op 8 oktober een bijzonder jubileumconcert.

Tien jaar geleden wilde Bas de Wit, lid van het Hazerswouds/Koudekerks koor Kameleon én liefhebber van Russische koormuziek, graag een kozakkenkoor oprichten. Een dirigent had hij al; de Wit-Rus Arkadi Gankin, dirigent van Kameleon. Nu had hij nog enthousiaste kozakken nodig en plaatste een oproep in het Alphens Nieuwsblad. Tot zijn grote verbazing verschenen er zo'n vijftien enthousiaste mannen die wel in een Russisch koor wilden zingen.

In die tien jaar is het Alphens Kozakkenkoor in Alphen en wijde omgeving een geliefd koor geworden en met het uitgebreide repertoire trekt het koor overal volle zalen. Het aantal leden is inmiddels gegroeid tot 34 en staat onder leiding van Arkadi Gankin. Elke week rijdt hij met zijn bajan, de Russische knoppenaccordeon, van zijn woonplaats Schiedam naar de Maranathakerk in Alphen voor de woensdagavondrepetities. Het koor heeft een paar eigen solisten.

De kozakken komen van heinde en verre. Ze wonen in Zoetermeer, Wassenaar, Nieuw-Vennep, Moordrecht, Wilnis, noem maar op. Velen houden van de typische harmonieën in de Russisch-orthodoxe muziek, zeg maar liturgische muziek, maar ook van de snelle, opzwepende kozakkenliedjes. Een ander Russisch koor is in de nabije omgeving niet te vinden.

Het tournee door Wit-Rusland was erg bijzonder. Het had alles te maken met de geboorteplaats van de dirigent, Gomel in Belarus. In een week tijd werd een reeks concerten verzorgd in Gomel en Minsk in uitverkochte theaters, een museum, twee Russisch-orthodoxe kerken en op een boot over de rivier Sosj.

Het koor geniet bekendheid ook buiten de Alphense regio. De Russische televisie deed het verzoek aan het koor om een hommage te brengen aan de 62 omgekomen leden van het beroemde Alexandrov koor uit Moskou. Zij verlieten het leven bij een vliegtuigongeluk. Met tranen in de ogen zongen de Alphense kozakken het Otsje Nasj (Onze Vader).


Onder de tientallen optredens van de afgelopen tien jaar springen er een aantal uit: zingen voor de Koptische kerk in Brenkhausen (Duitsland), op het korenfestival 'VolKoren' in Middelburg en op uitnodiging van Frau Sita Freifrau von Eckardstein in kasteel Iggenhausen in Lage (Duitsland).
Hét hoogtepunt van het jubileumjaar wordt in Alphen aan den Rijn gevierd. Het Kozakkenkoor geeft op zondagmiddag 8 oktober om 14.00 uur een jubileumconcert in Theater Castellum in Alphen aan den Rijn. Het wordt een bijzondere middag vol prachtige Russisch-orthodoxe muziek en vrolijke en romantische kozakkenliederen.

 

Begeleiding door het Russisch ensemble Samovar dat op originele instrumenten als de bajan, domra en basbalalaika speelt. Een extra feestelijk tintje geeft de Russische mezzo-sopraan Viktoria Pankratova uit Sint Petersburg aan dit concert.

Onder de tientallen optredens van de afgelopen tien jaar springt een aantal er uit: zingen voor de Koptische kerk in Brenkhausen (Duitsland), in museum Hermitage, op het korenfestival 'VolKoren' in Middelburg, op begrafenissen maar ook op de bruiloft van de dochter van de dirigent in de Russisch-orthodoxe kerk in Den Haag, op de Russische Poesjkinschool in Leiden, op uitnodiging van Frau Sita Freifrau von Eckardstein in kasteel Iggenhausen in Lage (Duitsland). Verder verzorgde het koor optredens in verzorgings- en verpleeghuizen in de wijde omgeving. Voor volgend jaar staat onder meer een kerstconcert in de St. Jan in Gouda op het programma.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox