Logo alphensnieuwsblad.nl


Foto: Alina Koenders

Wat zie ik nu voor bijzondere vogel?

Door Corien Kraaijeveld

Ze zijn er al jaren. De meesten genieten ervan, anderen zien de Halsbandparkieten en Alexanderparkieten liever gaan dan komen. Het moet een jaar of vijf geleden zijn geweest dat je ze voor het eerst zag. Vanaf het balkon klonk vol bewondering: "Jeetje, ik zie nu toch een mooie vogel. Die komt òf uit Avifauna òf hij is van huis weggevlogen".

De verbazing over de mooie vogel werd alleen maar groter toen bleek dat de vogel niet alleen was. Dubbel genieten dus, want vogels met zulke exotische kleuren waren hooguit een paar straten verder te bekijken; in Avifauna dus.

In eerste instantie werd gesproken over Alexanderparkieten, maar later werd dit bijgesteld. Het zou gaan om Halsbandparkieten. Deze vogels komen oorspronkelijk uit India en Afrika en zijn ooit als volièrevogels naar Europa gehaald.

Kleurspektakel of overlast

De verwilderde populatie die ondertussen is ontstaan, is te danken aan ontsnappingen uit volières of opzettelijk vrijlatingen. In de afgelopen jaren is de hoeveelheid vogels gestaag toegenomen. Het blijkt dat de parkieten niet alleen in Alphen aan den Rijn verpozen. In Den Haag blijkt de populatie parkieten zelfs vele malen groter dan in Alphen. Grote zwermen parkieten zorgen daar voor een gigantisch kleurspektakel, maar door hun enorme gekwetter helaas ook voor geluidsoverlast.

In het NPO-televisieprogramma Stadsmormels waren de parkieten ook onderwerp van gesprek. De aankondiging van dit programma luidde: De Halsbandparkiet: een exotisch gekleurde vogel die iedere avond in de parken van de stad voor een prachtig tropisch spektakel zorgt, totdat je fiets onder die boom staat. In dit programma, opgenomen in Amsterdam, kwamen zowel voorstanders als tegenstanders aan het woord. Daar waar de één genoot van het tropische spektakel, was de ander niet blij met de door de vogels aangebrachte schade. Zo werden stadstuinen leeggegeten en zwaar beschadigd door deze vrolijke beestjes.

Reageer als eerste
Meer berichten