Logo alphensnieuwsblad.nl


Remco Donker heeft eindelijk zijn draai gevonden en is mede-eigenaar van een goedlopend restaurant.
Remco Donker heeft eindelijk zijn draai gevonden en is mede-eigenaar van een goedlopend restaurant. (Foto: Trudy van Schie)

Van snotjongen tot succesvol zakenman

Het leven van Remco Donker (42) is bepaald niet saai te noemen. De huidige chef-kok en mede-eigenaar van een bekend Alphens cateringbedrijf heeft een lange weg afgelegd om te komen waar hij nu is. Het dieptepunt in zijn leven is het verlies van zijn moeder. "Ik werkte een jaar in Dubai voor een onderhoudsbedrijf. Een week na haar plotselinge overlijden zou ik als verrassing naar Nederland komen om haar vijftigste verjaardag te vieren. Ik vloog terug voor haar begrafenis. Dat heeft een enorme impact gehad. Mijn moeder was 16 toen ze mij kreeg en mijn vader 19 jaar. De eerste 3 jaar heb ik bij opa en oma gewoond. Daarna trouwden mijn ouders en gingen we op de Preludeweg wonen. Mijn zusje Karin werd 5 jaar later geboren."

Na de basisschool gaat Donker naar het Albanianae College, het huidige Scala. "Dat was niet mijn ding en ik werd vriendelijk verzocht om een andere school te zoeken. Op het Bospark was ik welkom en volgde de koksopleiding. Ik haalde hoge cijfers, maar liet te vaak verstek gaan. Mijn vader kwam erachter dat ik meer tijd besteedde aan andere, stoere jongensdingen. Sleutelen aan brommers vond ik veel leuker. Ze wisten niet wat ze met mij aan moesten en er volgde een jaar TIL, een school voor leerplichtige jongens die op school verzaakten. Tot slot heb ik 1 jaar de opleiding 'restaurant kok' gevolgd via het leerlingenstelsel in Leiden Lammenschans. Het was één dag naar school en vier dagen werken."

Loopbaan

In zijn stageperiode begint Donker bij het Zwaantje in Zwammerdam. Het is het begin van zijn horeca carrière. "Op mijn 17de werd ik chef-kok bij de Bowling in Alphen. Ik draaide mijn hand niet om voor een barbecue van 600 man." Hij gaat verder shoppen en ervaring opdoen bij diverse restaurants zoals Alle Hens, De Blauwe Vloer, wordt monteur in gokkasten, werkt bij Santé en Da Vinci. Donker komt in de problemen als Grand café 1504 in Da Vinci verkocht wordt. "Ik raakte in de bijstand doordat ik vier keer aan mijn vinger geopereerd moest worden. Steeds met een revalidatietijd van zes maanden. In die tijd werd ik gebeld door omroep Max. Of ik wilde koken in een uitzending waarin Kees Jansma, oud-voorzitter van de Alphense Boys, in het middelpunt stond voor alles wat hij tot nu toe gedaan had in de sportwereld. Omroepster Martine van Os vroeg wat ik deed. 'Ik ben werkeloos', riep ik. Ze maakte een gebaar en zei dat de uitzending misschien iets op zou leveren. Ik kookte in die tijd twee keer in de week bij voetbalvereniging De Alphens Boys. Voor zes euro werd een driegangendiner aangeboden." Donker staat bekend om zijn heerlijke stoofpotjes van rundvlees.

Mede-eigenaar

De uitzending werd opgepikt door een gemeenteambtenaar. Het werd tijd dat ik uit de bijstand verdween. Ik kon gelijk aan de slag als zzp'er en verzorgde de lunch van de toenmalige bijstandstrekkers die een cursus volgden om zo snel mogelijk terug te keren in de maatschappij. Twee maanden later stopte ik er al mee. Er kwam een aanbod om bij Santé jr. te komen werken. Ik vond het leuk en er was genoeg werk. Vanaf 1 januari 2017 ben ik met Erwin Verboom mede-eigenaar." Het bedrijf draait goed en Donker heeft eindelijk zijn draai gevonden. Donker maakt veel uren in zijn bedrijf. In zijn vrije tijd drinkt hij graag een biertje in zijn stamkroeg Alle Hens.

Door Trudy van Schie

1 reactie
Meer berichten