Logo alphensnieuwsblad.nl


De Romeinen op bezoek in het Wilhelmina Kinderziekenhuis.
De Romeinen op bezoek in het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Veni, vidi, vici in het ziekenhuis

Het Wereld Muziek Concours in Kerkrade is nog maar net afgelopen en er marcheert alweer een buitenlandse groep op Hollandse bodem. Aan de uniformen te zien: deze keer… Romeinen! Kinderen zwaaien het gezelschap toe achter de ramen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

 De ronde langs het ziekenhuis is nog maar het begin. Binnen kunnen jonge patiënten nader kennismaken met de groep, die zo uit het verleden lijkt te zijn weggelopen. Kinderen gaan met Romeinse helm op de foto, of vergapen zich aan de zwaarden, speren en schilden. De legionairs geven uitleg over het Romeinse leven en maken muziek. Een aantal kinderen krijgt bezoek aan bed van de soldaten. In het echt zijn de Romeinen medewerkers van Archeon en Engelse hobby-gladiatoren van Legio II Augusta. Zij zorgen voor een welkome onderbreking van het vaak saaie ziekenhuisverblijf van de kinderen.

 

Bijbaan

Voor de Alphense net afgestudeerde Coen Waagenaar is dit zijn vijfde seizoen als Romein. "Ik ben dit gaan doen als bijbaan naast mijn studie fiscale economie. Archeon heeft zo'n dertig Romeinen in dienst, met de figuranten uit andere periodes erbij zo'n tweehonderd mensen. Velen studeren geschiedenis of archeologie, dat is een voordeel bij dit werk." Arletta Kranendonk uit Boskoop is zo'n studente geschiedenis, die zich bovendien specialiseert in de Romeinse keizercultus. "Bezoekers kunnen ons vinden in het badhuis of de tempel. Of we geven rondleidingen, daardoor loop je soms wel acht tot tien kilometer op een dag."

Festival

Coen roemt de afwisseling: "We geven ook Romeinse massages, maken oude voorwerpen en werken mee aan de gladiatorengevechten. Daarnaast boeken scholen ons voor een geschiedenisles. Als voorbereiding krijg je theatertraining, oefen je omgaan met kinderen en groepen en loop je mee met ervaren mensen." Tot en met 12 augustus vindt in Archeon het Groot Romeins Festival plaats. Met de hele dag spannende demonstraties en shows van Legio II Augusta. Deze groep beeldt uit hoe het leven was in het Romeinse Rijk. "Dit festival is een van de leukste dingen die je kunt meemaken", zegt Coen. "Daarnaast is het erg leuk om kinderen blij te maken." Zoals dus ook in het ziekenhuis.

Ave!

Lachend vertelt Arletta dat ze nu al, in haar eerste seizoen, sommige Romeinse gebruiken ook buiten werktijd bezigt. "Dan zeg ik per ongeluk 'ave' tegen mensen. Of ik stap, net als de Romeinen deden om kwade geesten te weren, alleen met de rechtervoet over drempels." Niet alleen vindt Arletta dit werk dankbaar, ze is er ook door veranderd: "Ik ben nu niet meer huiverig voor spreken in het openbaar". En ook bij Coen heeft het iets in gang gezet: "Ik weet nu hoe leuk het is om iets over te brengen. Daarom ga ik nu de lerarenopleiding doen, om docent economie te worden". Als de Romeinen het ziekenhuis verlaten, hebben ze vele kinderharten voor zich gewonnen: 'veni, vidi, vici'.

reageer als eerste
Meer berichten