Logo alphensnieuwsblad.nl


Duikers van de Alphense Duikvereniging Atlantis, Patrick van Rooij, Walther Brussee en Jacqueline Slagter, bereiden zich voor op een duik in de Zegerplas om onderwatermetingen te verrichten.
Duikers van de Alphense Duikvereniging Atlantis, Patrick van Rooij, Walther Brussee en Jacqueline Slagter, bereiden zich voor op een duik in de Zegerplas om onderwatermetingen te verrichten. (Foto: Hans Willering)

Zegerplas wordt steeds schoner

We zwemmen graag in schoon water. Dan komt het goed uit dat er intensief gewerkt wordt aan het verbeteren van de leefomstandigheden van de Zegerplas. Dit gebeurt door het Hoogheemraadschap Rijnland, de Gemeente Alphen aan den Rijn en de Alphense Duikvereniging Atlantis.

Alphen aan den Rijn - Walther Brussee is duiker bij Atlantis. Hij vertelt: "Wij werken al langere tijd samen om de kwaliteit van het water van de Zegerplas te verhogen. Er komen dan meer vissoorten en ander dieren en planten in de Zegerplas voor." Dit is vervat in een projectplan onder de naam 'Zegerplas meer dan water alleen'.

Minder blauwalgen

Een voorbeeld is de vorming van blauwalgen, die kunnen in de zomer voor veel overlast zorgen bij zwemmers.

Walther: "Het Hoogheemraadschap Rijnland heeft een systeem ontwikkeld om de groei van blauwalgen tegen te gaan. Daarvoor wordt in de zomer een luchtmenginstallatie gebruikt in de Zegerplas". Deze zorgt voor een beweging van het water van de oppervlakte naar de bodem en terug. De blauwalgen worden meegenomen in deze beweging naar dieper gelegen water en dat belemmert de groei van de blauwalgen. Het risico van de blauwalgen in de Zegerplas is daardoor de laatste jaren sterk teruggebracht.

Er worden acties uitgevoerd om een grotere variatie aan leven in de Zegerplas aan te brengen. Walther vertelt hierover: "Dit wordt gedaan door kunstmatige riffen op de bodem te plaatsen, allerlei vormen van leven kunnen zich daarop ontwikkelen".

Het afgelopen jaar werden twee schepen afgezonken in de Zegerplas en er zijn plannen om verschillende betonnen putten en buizen op de bodem neer te leggen. "Deze hebben allerlei holen en doorgangen die bescherming bieden aan vissen en ander leven zodat zij beter kunnen doorgroeien".

Open verbinding tussen
Zegerplas en de Oude Rijn

Door de kleine doorgang onder de brug bestaat er een open verbinding tussen de Zegerplas en de Oude Rijn. De vispassages die het Hoogheemraadschap Rijnland heeft aangelegd van de Oude Rijn naar de polders en de Noordzee zorgen ervoor dat nieuwe vissoorten hun weg kunnen vinden naar de Zegerplas. Het aantal vissoorten is daardoor toegenomen.

Aantal vissoorten neemt toe

Vissoorten die aangetroffen worden in de Zegerplas zijn onder andere paling, houting, grondels en de grote meerval. Er zijn ook andere bijzondere dieren aangetroffen zoals een langneussteurgarnaal en wolhandkrabben.

Tentoonstelling in de Vlinder

Inwoners van Alphen worden actief geïnformeerd over het leven in de Zegerplas. Walther: "Er is door onze vereniging een tentoonstelling ingericht om een overzicht te geven van de activiteiten en onderwaterleven in de Zegerplas". De tentoonstelling is gevestigd in bezoekerscentrum De Veenweiden aan de Bruinslotsingel 15 in Alphen. Openingstijden: woensdag, zaterdag en zondag 14.00 tot 17.00 uur.

Reageer als eerste
Meer berichten