Logo alphensnieuwsblad.nl


Meerkoet
Meerkoet (Foto: Jeroen de Laat)

Dierennoodhulp druk met redden van verzwakte of gewonde vogels

De vrijwilligers van de Dierennoodhulp Bodegraven zijn deze zomer zo veel op pad om hulpbehoevende vogels te helpen, dat zij de hulp krijgen van de dierenambulance uit Alphen aan den Rijn. De teller staat alweer op 200 en het einde is nog niet in zicht. Het gaat om verzwakte, te jonge of gewonde vogels. Van watervogels tot roofvogels.

Alphen aan den Rijn - Peter Huijsmans, voorzitter van Stichting Dierennoodhulp Bodegraven vertelt dat de diversiteit van de hulpbehoevende vogels enorm is. "Het zijn allemaal vogels die op eigen kracht niet kunnen overleven. Deze vogels worden na een melding bij het meldnummer 06-22251111 opgehaald en zo nodig naar de dierenarts gebracht. Deze beoordeelt of de vogel in kwestie kan overleven. Is het perspectief goed, dan wordt de vogel voor een nachtje opgevangen bij onze noodopvang. Overleeft de logé de nacht en heeft de vogel daarna specialistische verzorging nodig, dan gaat deze met de dierenambulance uit Woerden naar de vogelopvang Utrecht (Rotsoord). Zo was het de afgelopen jaren."

30 vogels naar Den Haag

Vanaf 1 mei zijn al zo'n 30 vogels, waaronder een bruine kiekendief naar De Wulp in Den Haag gegaan. Ook een jonge buizerd hebben wij naar het vogelasiel in Den Haag laten brengen, evenals de op de alarmmast bij de Beiershof gespietste meeuw.

De meeuw herstelt goed en beide roofvogels zijn na een paar dagen weer teruggezet in de natuur. Ondanks de opnamestop bij de vogelopvang Utrecht hebben wij alle hulpbehoevende vogels in ons werkgebied kunnen helpen.

Maar het is ook ongelofelijk bevredigend en leuk werk. Vraag het maar aan Trudi, die de gespietste meeuw naar de dierenarts en de noodopvang bracht, nadat de brandweer uit Gouda het dier had bevrijd. Of aan Helma, die in de stromende regen de jonge buizerd heeft geholpen, aan Eveline, die op pad ging voor de bruine kiekendief, aan Ineke, die al deze dieren te logeren heeft gehad.

Het is daarom zo ontzettend jammer, dat we nog steeds niet genoeg vrijwilligers hebben om actief te worden in de gehele gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Gezien de vele meldingen, die we nu al krijgen uit Reeuwijk, Driebruggen en Waarder, is daar zeker behoefte aan.

Hulp gevraagd

Wie heeft tijd om een aantal 24-uursdiensten per maand te draaien bij het huidige meldnummer in Bodegraven of bij het toekomstige meldnummer in Reeuwijk? Informatie: telefoon 06-22251111. De hulpbehoevende dieren in de gehele gemeente Bodegraven-Reeuwijk rekenen op uw hulp!

reageer als eerste
Meer berichten