Logo alphensnieuwsblad.nl


Eens per week hebben Ard van den Berg en zijn twee zonen een heuse "mannendag", een dag waarop zij bijvoorbeeld in de tuin werken.
Eens per week hebben Ard van den Berg en zijn twee zonen een heuse "mannendag", een dag waarop zij bijvoorbeeld in de tuin werken. (FOTO: Wil Kamping)

Uit het leven van een banketbakker

De een wordt meubelmaker of automonteur de ander bakt taarten. Ard van den Berg bakt graag verfijnd banket. Van jongs af aan werkt hij in een bakkerij en is hij fan van het bakkersvak.

Alphen aan den Rijn - Een van zijn toekomstplannen was een eigen bedrijf. Met creativiteit en passie maakt Van den Berg zijn plannen waar. "Het eerste idee was broodbakken." Toen hij in Alphen aan den Rijn zijn winkel startte werd dat een banketbakkerij in een winkelstraat. "Zonder broodbakken kun je langer uitslapen", lacht hij. "Brood hebben mensen elke dag nodig en voor goed banket daar willen mensen graag voor omrijden."

Elfstedentocht

Ondanks dat er geen brood wordt gebakken in zijn banketbakkerij is er dagelijks plenty werk aan de winkel. 's Morgens om 6 uur starten de bakkers en gaan de ovens aan. "Dan werken we aan de bestellingen en producten voor de winkelvoorraad. Onder werk valt ook de administratie, inkoop, vervoer."

Gebak voor de elfstedentocht

Ook nieuwe dingen plannen en snel schakelen hoort daar bij. "Het is voorgekomen dat we speciaal gebak hadden gepland voor een naderende Elfstedentocht. De tocht wordt vaak niet gereden maar hij kon toch zomaar doorgaan, en dan wil je op korte termijn iets origineels voor de klanten."

Gedurende zijn schooltijd heeft van den Berg een half jaar met een rugzak door Amerika getrokken. "De cultuur daar maakte enorme indruk. Hard werken is in Amerika veel verdienen, geen werk is geen verdienste. Ik ben Nederland er enorm door gaan waarderen. De faciliteiten zoals zorgverzekeringen, uitkeringen en dergelijke zijn in Nederland veel beter geregeld. Later heb ik samen met mijn vrouw Suzan, toen nog mijn vriendin, een campingtoer gemaakt langs de westkust van Amerika en Florida. Een mooie herinnering."

Banket

"Qua banket maken vind ik alles leuk. Een van de leukste dingen om te maken zijn de 'geslaagd taarten' aan het eind van het schooljaar en de populaire gendertaart. Dit is een taart voor aanstaande ouders die op feestelijke wijze hun familie en vrienden vertellen of er een jongen of meisje wordt verwacht, de vulling is bij het opensnijden dan roze of blauw. Dan zoom je in op een belangrijk moment in het leven van een klant. Als bakker weet je het geslacht van de baby eerder dan de familie. Dat vind ik bijzonder."

Balans

"Verder geloof ik in een goede balans tussen werk, gezin en vrienden om gelukkig te zijn, en gezondheid natuurlijk. Zo hang ik een dag per week de bakplaat aan de wilgen. Op deze zogenaamde 'mannendag' staat mijn vrouw in de winkel en doe ik met onze twee zoontjes van anderhalf leuke dingen. Zo spelen we voetbal, werken als 'bouwvakkers' in de tuin, rijden kruiwagentje. Binnenshuis zijn onze jongens op hun manier groot fan van stofzuigen en schoonmaken. Naast hard werken de tijd nemen om te genieten van alles wat je lief is, dat is mijn motto."

reageer als eerste
Meer berichten