Logo alphensnieuwsblad.nl


Foto: Morvenna Goudkade

Oud wordt nieuw in Alphen

Op de gevel van het Nutsgebouw herinnert een kunstwerk nog aan de vele functies van het monumentale pand, door de jaren heen. Het was in gebruik als spaarbank, filmzaal, bibliotheek, toneelclub en woningstichting. Er waren kleuterscholen, een ambachtsschool en een naaischool in gevestigd. En na de Tweede Wereldoorlog deed het ook dienst als gevangenis voor NSB'ers.

ALPHEN AAN DEN RIJN – Het Nutsgebouw werd opgericht in 1894 door de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, Voor veel Alphenaren is het gebouw een begrip. Er is ook veel opluchting dat het historische pand behouden kan blijven, merken ook Rob Verhoeven en Inge de Vet. Ze zitten op het terras van Bagel and Beans op het Thorbeckeplein, bij het bruggetje met de spreuken van dichter Bloem. "Wij wonen al heel lang in Alphen," vertelt Rob. "Ik heb nog aan het Achterom gewoond, dat was toen net nieuw gebouwd en is nu gesloopt." Inge vindt de omgeving van het plein een stuk opgeknapt. "Vroeger nodigde het niet uit om hier te komen. En al vind ik het Rijnplein ook heel leuk, hier heb je echt het gevoel van het oude hart van Alphen." Rob zegt dat hij de bouw rond het Thorbeckeplein geweldig vindt, maar over de straatsteentjes heeft hij geen goed woord over. "Niet mooi, geen uitstraling, goedkoop."

Het paar filosofeert over de verdere opknapbeurt van het centrum. Er moet gewerkt worden aan het winkelaanbod, denken ze. "Er zijn nu overal dezelfde winkels," stelt Inge. "Het maakt niet uit waar je bent. Meer kleine speciaalzaken zou het aanbod echt verbeteren." Over de Aarhof is ze snel uitgepraat. "Een donker gat, mag weg van mij."

Een stukje verderop zitten Shilpa Meijer en Julian de Wit samen aan de Aarkade. Het jonge stel, beiden zijn 17 jaar, zit te genieten van het uitzicht. "Ik vind het Nutsgebouw heel mooi," zegt Shilpa uit Alphen. "Van mij had het eigenlijk niet aangepast hoeven worden met dat glas. Ik vond het gebouw van zichzelf al heel mooi." Shilpa heeft haar vriend Julian op bezoek, hij komt uit Tiel. "Ik ging vroeger heel vaak met mijn moeder mee naar de markt," vertelt de Alphense. "Mijn moeder vertelde dan verhalen over het Nutsgebouw, dat vond ik heel erg leuk. Jammer dat de markt er nu weg is." Ze reageert verheugd als ze hoort dat de weekmarkt weer terug zal komen op het Thorbeckeplein. "Wat leuk, dat is echt de plek waar de markt hoort te zijn."

Bij de renovatie van het Nutsgebouw speelde het Alphense architectenbureau Bloemen een belangrijke rol. "We hebben het ontwerp van de serre gemaakt en de buitengevels aangepakt," laat Jeoffrey Bloemen weten. "Ook hebben we het gebouw van binnen bouwkundig onder handen genomen, met een vide en tussenvloeren. Leuk om te vertellen is dat we de nodige afzuiginstallaties voor de horeca helemaal hebben kunnen wegwerken in het dak. Het uiterlijk van het gebouw is daardoor niet ontsierd geraakt."

John Vermeer, eigenaar van het Nutsgebouw, voelt zich dezer dagen blij en trots, vertelt hij vanuit Maggie Blue, de zaak van dochter Francis. "Ik ben trots dat het Nutsgebouw terug is gegeven aan de stad."

reageer als eerste
Meer berichten