Logo alphensnieuwsblad.nl


Het wordt steeds groener in Alphen

Functioneel ja, fleurig nee. Dat was het oordeel over het stadshart in 'Het verhaal van Alphen'. Het stadshart miste een groene setting.

Door Morvenna Goudkade

Plantenbakken

Daar is inmiddels iets aan gedaan, zo wordt duidelijk tijdens de schouw. Er staan grote plantenbakken op het Rijnplein, er zijn bomen geplant op een aantal plekken in het centrum en er zijn bloemenzuilen geplaatst in de Julianastraat. Daar blijft het niet bij, want er moeten ook nog verplaatsbare boombakken komen en veel hanging baskets met bloeiende planten.

"De bloemen en planten komen allemaal van de Boskoopse kwekers," vertelt Jona Geers. "Alleen de grote bomen niet."

Vooruitgang

Stadslandschapsarchitect Jona Geers is enthousiast over de voortgang. "Het centrum is met sprongen vooruit gegaan." Die mening wordt gedeeld door Arie de Jong van de CVCA, de vereniging van vastgoedeigenaren in het centrum, en Gerard van der Klaauw, van Stichting Centrummanagement. Er is even discussie over de verschillende plantenbakken op het Rijnplein. Sommige bakken zijn van ondernemers, andere zijn van de gemeente. Gerard van As mist nog de samenhang. "Beter groeperen," vindt de wethouder. "Het moet meer één geheel worden."

Schimmel

Jan P. Mauritz bekijkt intussen de grote plataan op het Rijnplein, de boom is ziek. "Er zit een schimmel in," zegt de bomenexpert. "Er is niets aan te doen, maar het kan nog heel lang duren voordat de boom het begeeft. Gewoon laten staan dus." Elders in het centrum zijn platanen aangeplant. Wat als die ook ziek worden? "Platanen zijn heel sterke bomen, deze heeft schimmel gekregen nadat er een grote tak is afgebroken, dat kan altijd gebeuren."

Kaal

In de Julianastraat worden de bloemenzuilen geïnspecteerd. De fietsenrekken die er eerst stonden, zijn verplaatst naar om de hoek in de Kerkstraat. "Stukken beter zo," knikt de wethouder. "Het was heel rommelig met al die fietsen door elkaar. Alleen vind ik nu de Kerkstraat ook wel kaal, kan daar ook nog iets komen?" Adrie Zwart van Odijk Mannenmode is blij met de opknapbeurt van de Julianastraat. "Het is echt een leuk gezicht met die bloembakken." Op de Anne Frankkade wil de wethouder ook meer kleur. Dat gaat gebeuren, want er moeten nog veel hanging baskets worden opgehangen.

Verbetering

Vriendinnen Loes en Suzan zitten aan de kade op het terras. "Ik vond Alphen nooit zo boeiend" zegt Loes uit Hazerswoude-Rijndijk. "Maar nu is het leuk, met dat haventje en zo," Ook Suzan ziet veel verschil met vroeger. "Ik woonde in Koudekerk en nu in Brabant. Vroeger was het hier ouwe meuk. Het is enorm veranderd."

Fantastisch!

De Alphense zussen Irma en Ranie zijn ook vol lof. "Het Thorbeckeplein is helemaal fantastisch," vindt Irma. "Het is nog niet eens af, en het heeft nu al zoveel sfeer. Ik zou er zelf wel willen wonen, al die geveltjes zijn zo leuk."

reageer als eerste
Meer berichten