Logo alphensnieuwsblad.nl


Foto: Ingrid Halbmeijer

Column: Geen manieren

Door Theo van Egmond.

Alphense Boys zag in het voetbalseizoen 2017/2018 twaalf jeugdspelers weggehaald worden door profclubs. Dat betekent dat met ingang van de volgende voetbaljaargang maar liefst vierenveertig uit de jeugdopleiding van de club afkomstige talenten in een team van een betaalde voetbal organisatie actief zullen zijn.

Uiteraard is Jens Toornstra daarvan verreweg de bekendste. Paul Bahlmann, technisch coördinator bij de club vindt dat helemaal prima. Hij is er zelfs trots op dat zoveel jongelui zich dusdanig in de kijker spelen dat profclubs interesse in de jonge talenten hebben. Overigens slagen er daadwerkelijk slechts heel weinig van die knapen.

Over het algemeen verloopt de overgang naar zo'n profclub keurig en handelen die organisaties correct. Paul loopt echter, en dat zal bij andere clubs niet anders zijn, ook tegen handelwijzen aan die hij om het zacht uit te drukken, betreurt. Niet iedereen beschikt in zijn ogen over fatsoenlijke omgangsvormen. Zo vindt hij bijvoorbeeld het handelen van ADO Den Haag ten opzichte van ARC schandalig. Op de laatste dag van de overschrijvingsperiode halen ze daar gewoon twee grote talenten weg, die ARC hard nodig meende te hebben in het nieuwe seizoen. Nog afgezien van de vraag wat die jongens daar te zoeken hebben stellen ze ARC voor een voldongen feit. Volgens de regels mag het, maar netjes is het natuurlijk niet. Overigens flikt ADO dat regelmatig. Bij ons hebben ze een soortgelijk kunstje ook al eens uitgehaald. Het scoutingsapparaat faalt daar kennelijk en ze denken dat je als profclub alles kunt doen.

Een ander voorbeeld van slechte manieren had Bahlmann afgelopen seizoen met de trainer van de B2. Halverwege het seizoen deelde die meneer, Dave Huisman, per mail mee dat hij niet meer zou komen en voor Hollandia ging werken. Per mail nota bene. De club pikte dat niet en maakte er een rechtszaak van. De desbetreffende trainer werd daar compleet voor joker gezet en Boys won de zaak op alle fronten. Terugkomen hoefde die man uiteraard niet meer, maar duidelijk is dat je als club dergelijke onbeschofte manieren van handelen niet moet pikken. Dat een club als Hollandia alsnog met zo'n man in zee gaat zegt ook veel.

reageer als eerste
Meer berichten