Logo alphensnieuwsblad.nl


Voorzitter Sander Jongejan van winkeliersvereniging DKW. "Het is momenteel heel aantrekkelijk om als winkelier te starten."
Voorzitter Sander Jongejan van winkeliersvereniging DKW. "Het is momenteel heel aantrekkelijk om als winkelier te starten."

'Juist nu kansen voor ondernemers'

De ene winkel na de andere sluit haar deuren in Boskoop. Wat is er aan de hand? Gaat het zo slecht? Er is zeker iets aan de hand, zegt voorzitter Sander Jongejan (37) van winkeliersvereniging DKW. Er verdwijnen winkels, maar er komen ook weer nieuwe. Juist nu zijn er volop kansen voor ondernemers.

BOSKOOP - Bij DKW worden de ontwikkelingen in de dorpskern met belangstelling gevolgd. "Er worden weer panden aangeboden in het centrum, doordat er winkels verdwijnen. Wij verwachten nog meer vertrekkende winkeliers. Maar daarnaast zijn er gewoon veel ondernemingen die goed draaien, die groei doormaken en durven investeren."

Ontwikkeling

Sander Jongejan spreekt van een landelijke ontwikkeling. "Het bestuur van DKW signaleert dat Boskoop niet afwijkt van het landelijke beeld. Het is een trend dat er fysieke winkels verdwijnen, als gevolg van vraag en aanbod en de blijvende stijging van internet-aankopen. Er zijn structureel te veel vierkante meters. Toch is er daarnaast juist weer vraag naar bepaalde winkels."

De hedendaagse consument winkelt ánders

Vertrouwen

Het consumentenvertrouwen is toegenomen, geeft hij aan. "We zijn uit de crisis. Detailhandel Nederland merkt dat de bestedingen weer hoger liggen, er wordt meer gekocht en ook duurdere aankopen gedaan. Daarnaast neemt het aantal bezoekers nog steeds af. Oorzaak: de hedendaagse consument winkelt ánders. Toch halen de meeste mensen hun dagelijkse boodschappen het liefst zo dicht mogelijk bij huis."

Positief

Jongejan is positief over de kansen voor ondernemers in de dorpskern, juist nu. "Het is momenteel heel aantrekkelijk om als winkelier te starten. Huurprijzen zijn enorm gedaald, omdat de vastgoedeigenaren graag hun vrijkomende pand weer willen verhuren. Daarnaast worden er zo'n zeshonderd nieuwe woningen gebouwd vlakbij de dorpskern en nog eens tweehonderd iets verderop. Een prachtige stimulans voor het winkelgebied. Niet alleen voor de bestaande ondernemers, maar ook voor startende ondernemers." De voorzitter, zelf winkelier, stelt dat er concrete kansen liggen in het centrum. "Er is ruimte voor vers, denk aan groente en vis.

Textiel

Ook voor textiel is ruimte, er is vraag naar damesmode gericht op een oudere doelgroep, met een hoge servicegraad. Als winkeliers horen wij zelf ook deze geluiden." Ondernemer Gert-Jan vertelt het volgende. "Het gaat hartstikke goed en mensen komen graag in het centrum. Ze vinden het hier heel gezellig."Naast de winkels die verdwijnen of zich nieuw vestigen in het dorp, zijn er ook winkels die zich verplaatsen. Zo verhuist modezaak Shoeby in mei volgend jaar naar een ander pand. "Ik heb het voormalige pand van Monique Mode gekocht. Dat ik bereid ben om te investeren zegt veel over het vertrouwen dat ik heb in Boskoop."

reageer als eerste
Meer berichten