Logo alphensnieuwsblad.nl


De voormalige limonadefabriek op de hoek van het Omloopkanaal en de Oude Rijn wordt gerestaureerd en verbouwd tot zes woningen.
De voormalige limonadefabriek op de hoek van het Omloopkanaal en de Oude Rijn wordt gerestaureerd en verbouwd tot zes woningen.

Zes woningen in Limonadefabriek

De Limonadefabriek achter het Schoutenhuis langs het Omloopkanaal wordt gerestaureerd. Het monument wordt verbouwd naar zes woningen: Initiatiefnemers zijn ondernemer Koosje de Koeijer en architect Jeoffrey Bloemen. Voor De Koeijer is het niet de eerste keer: "We hebben al vaker een monumentaal pand opgeknapt en een nieuw leven gegeven."

Door Eveline J. Verhoeve

In de voormalige Limonadefabriek zullen twee appartementen en vier woningen worden 'ingebouwd.' De appartementen komen aan de kant van het Schoutenhuis. Drie woningen grenzen aan de Oude Rijn en een komt langs het Omloopkanaal. "De verkoop begint snel via makelaardij Koppes en er zijn al gegadigden", meldt De Koeijer. "We restaureren de panden én we proberen dit ook duurzaam te doen. Zo willen we van de restauratie een leer-werktraject maken." Aan het project werkt alvast Hadil, een Syrische statushoudster. Zij was in Syrië architect. "Ze spreekt nog geen goed Nederlands, maar ze weet alles van architectuur en technische tekeningen", zegt architect Bloemen. "En: we isoleren alle woningen zo goed mogelijk."

Mooi project
Na de twee appartementen aansluitend aan het Schoutenhuis komt een grote deur. Achter de deur is een inpandige corridor naar bergingen en entrees van de huizen. De corridor bestond vroeger ook als een open poort tussen de gebouwen die samen het monument vormen. "We hebben een uitdaging voor wat betreft de schoorsteen", meldt de architect.
De authentieke hoge schoorsteen moet namelijk zwaar worden gerestaureerd. "Wij zullen daar een bijdrage aan leveren", aldus wethouder Kees van Velzen die heel blij is dat het monument een mooie toekomst krijgt. 
"Wij maken ons al jaren zorgen over de staat van het monument. Het pand is erg verpauperd. We hebben gemerkt dat de eigenaren de waarde van een dergelijk pand vaak overschatten. Gelukkig zijn er in dit geval mensen die hart hebben voor oude panden en er een mooi project van hebben gemaakt", zegt Van Velzen. "Om aan dit pand een culturele functie te geven werd te lastig. Om een dergelijk monumentaal op te knappen in de juiste sfeer is veel geld nodig. De Limonadefabriek moet er straks weer goed uitzien. Alleen als er woningen in komen, is de restauratie te bekostigen. Als wethouder van cultuur en erfgoed ben ik erg blij met dit plan."

Geschiedenis 
De oude Limonadefabriek is in 1898 gebouwd als stoomvruchtenfabriek en werd later de eerste coca colafabriek. Het pand is gebouwd in de stijl van de Hollandse neorenaissance, dezelfde stijl als het Nutsgebouw. In 1925 is het deels omgebouwd tot woonhuis. De eigenaar van toen, de familie Haring, is nog steeds eigenaar. Zij verkoopt nu om de Limonadefabriek als monument te redden.

Restauratie 
De gevels van het monument worden hersteld. Hetzelfde geldt voor de kozijnen en het dak. In het dak worden op een vanaf de straat niet zichtbare plaats dakramen aangebracht, zodat de bovenverdiepingen van de huizen en het bovengelegen appartement daglicht krijgen. Ook worden de dichte luiken vervangen door raampartijen. 
Het monumentale pand wordt van binnen gestript. De woningen moeten tussenwanden krijgen en trappartijen. Ook moeten voorzieningen voor bijvoorbeeld badkamers en keukens worden aangelegd. De huizen krijgen een verdieping. De inpandige corridor biedt toegang tot woningen en bergingen.
Aan de Rijnkant worden raampartijen verlaagd tot deuren. De daarbij vrijkomende bakstenen worden elders in het gebouw gebruikt waar dat nodig is. "We vervangen het oude metselwerk niet, dat heeft een patina waar we niet aan willen komen", aldus Bloemen. "Voor het schilderwerk kiezen we voor crème en groen, passend bij het Schoutenhuis."
Naar verwachting begint de restauratie in september of oktober. De oplevering van de woningen is waarschijnlijk in september 2018. Het goedkoopste appartement kost 190.000 euro en het duurste huis 370.000 euro.
 

Reageer als eerste
Meer berichten