Logo alphensnieuwsblad.nl


Wethouder Gerard van As (links) bij de starthandeling van de verbouwing van kantoorpand Rijnstaete tot wooncomplex met kleine appartementen.
Wethouder Gerard van As (links) bij de starthandeling van de verbouwing van kantoorpand Rijnstaete tot wooncomplex met kleine appartementen.

Verbouwing kantoren vangt het tekort aan kleine woningen op

De politieke partijen zijn tevreden over de aanpak van het tekort aan kleine woningen. Wethouder Gerard van As: "We zijn bezig met een flinke inhaalslag. Woonforte en een aantal projectontwikkelaars zijn hier goed mee bezig. Wij kunnen als gemeente alleen bemiddelen, we mogen niet zelf bouwen."

Door Eveline J. Verhoeve

Alphen aan den Rijn - Hoewel er geen sprake is van echte woningnood is voor de groep starters en kleine huishoudens, inclusief statiehouders en arbeidsmigranten, de wachtlijst lang. Door het verbouwen van een aantal grote kantoorpanden denkt Van As de wachtlijst flink in te korten.
"We zijn bezig met het aanpassen van gebouw Rijnstaete op de hoek van de Prins Bernhardlaan en de Willem de Zwijgerlaan. We zijn in gesprek met de eigenaar van een tweede groot leegstand kantoor en we zijn bijna rond voor het voormalige Rabopand aan de Laan der Continenten. In al deze panden komen kleine woningen voor starters met een sociale huur", meldt de wethouder, die denkt dat er ongeveer 400 appartementen zullen worden gerealiseerd. "Deze woningen komen in ons normale bestand. We willen namelijk geen noodoplossing voor statushouders en voor arbeidsmigranten. Uit gesprekken met Rob Donninger, directeur van Woonforte, blijkt dat dit ook niet nodig is. Er komen circa 800 woningen per jaar vrij en dat is voldoende voor de normale doorstroming in de sociale huursector plus voldoende aanbod voor statushouders. De enige problematische groep is die van de starters."

De groep starters bestaat onder meer uit alleenstaande statushouders en uit arbeidsmigranten die in Alphen aan den Rijn werken. "We willen liever niet meer inzetten op plannen zoals voor de Steekterweg en de Kalkovenweg. Dat geeft gedoe met omwonenden en het zijn geen fatsoenlijke onderkomens." Wel wordt gekeken naar een terrein aan de Genielaan waar een normale huisvesting mogelijk is.
Ank de Groot van RGL is hier blij mee: "Ik wil geen mensen onderbrengen onder slechte omstandigheden. Arbeidsmigranten werken hard en zij hebben recht op een fatsoenlijke huisvesting." Richard Middelraad (D66): "Vergunningen zoals voor het Polenhotel in Boskoop lopen tien jaar. Kunnen we dat niet anders doen? Kortlopende vergunningen die worden verlengd als de eigenaar zich aan de regels houdt. Dan kunnen wantoestanden veel sneller en beter worden opgelost." Hier wordt naar gekeken.

Waar ook op wordt ingezet is het leeggekomen pand van St. Joseph. Er kunnen studio's worden ingericht voor studenten en anderen die geen appartement maar een kamer zoeken. Hier kunnen 103 wooneenheden van circa 25 vierkante meter komen.

Reageer als eerste
Meer berichten