<p>Kelly-An Brouwer (20) heeft autisme en een dwangstoornis, maar wil wat van haar leven maken. Foto: Morvenna Goudkade<br><br></p>

Kelly-An Brouwer (20) heeft autisme en een dwangstoornis, maar wil wat van haar leven maken. Foto: Morvenna Goudkade

(Foto: Morvenna Goudkade)

‘Ik hoop ooit te kunnen studeren’

De jonge Boskoopse Kelly-An Brouwer (20) heeft autisme en een dwangstoornis. Toch wil ze wat van haar leven maken. Ze plaatste vorige week een oproep in dochterkrant de Gouwe Koerier omdat ze eenzaam is en vrienden zoekt. Wij gingen met haar in gesprek.

Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Op de bank in het rozenpark, in het zonnetje, praten we over haar hartenkreet, want Kelly-An heeft veel behoefte aan een maatje.

Het is niet haar eerste oproep, op Twitter heeft ze met haar volgers gedeeld dat ze vriendschap zoekt. Kelly-An kan zich goed uiten op de social media, maar in het echte leven vindt ze dat een stuk moeilijker. Hoe zijn de reacties op haar oproep in de Gouwe Koerier? Het bericht werd veel gelezen. ,,Er hebben wel mensen contact opgenomen, maar ik heb ze nog niet ontmoet.”

Het moet wel rustig aan, want hoewel Kelly-An graag mensen wil leren kennen, vindt ze het ook best eng. ,,Ik wil graag beginnen met appen en bellen, het zo een beetje opbouwen.” Wat zou ze willen doen, met een nieuwe vriendin? ,,Ik denk, een stukje wandelen?”

De jonge Boskoopse zit thuis sinds haar vijftiende. ,,Ik werd gepest op de basisschool. Daarna zat ik op het Wellantcollege in Boskoop. Daar werd ik niet gepest, maar had ik wel veel angsten.” Ze probeert het uit te leggen. ,,Het kwam omdat ik alles goed wilde doen.”

Ze kreeg de diagnose ‘autisme’, een aandoening waarbij iemand snel overprikkeld kan raken. Hoe uit zich dat bij Kelly-An? ,,Ik kan bijvoorbeeld niet alleen naar winkels, dat is te druk, met veel lichten en mensen. Er gebeurt teveel.”

Ze is er heel open over op de social media, net als over haar dwangstoornis. ,,Dat houdt in dat ik steeds iets moet van mezelf. Ik moet heel vaak douchen, om me schoon te voelen.” Ze heeft een paar keer per week thuis persoonlijke begeleiding, vertelt ze.

Op Twitter deelt ze alles met haar 1024 volgers. Het zijn soms heftige berichten, als ze zich niet goed voelt. Maar Kelly-An deelt ook nieuwtjes over haar katten, vraagt tips over televisieprogramma’s en laat weten wat ze graag lust en wat helemaal niet.

Ze vertelt dat haar dagen erg eentonig zijn. ,,Ik zit de hele dag thuis. Dat hebben veel mensen nu in de coronacrisis. Maar ik zat al thuis voor corona. En als corona voorbij is zit ik nog steeds thuis.” Ze vult haar dagen met tekenen, schrijven en beetje gamen. ,,Ik ben wel creatief. Ik teken vaak dieren, want ik houd van dieren. En ik heb blogs gemaakt. Als ik me rot voel, ga ik schrijven. Nee, geen fantasieverhalen, ik schrijf over mijn leven.”

Kelly-An staat op de wachtlijst voor begeleid wonen. ,,Dat zou ik graag willen, meer zelfstandigheid.” Wat zou ze verder willen met haar leven? Heeft ze een droom, een wens? Het is even stil. ,,Ik hoop ooit te kunnen studeren.” Wat voor studie, dat weet ze nog niet. ,,Misschien iets met dieren.”

‘Mensen leren kennen best eng, daarom eerst appen en bellen’

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden