<p>De Alphense Marie van Trigt mag op vrijdag 19 februari maar liefst 100 kaarsjes uitblazen. Foto: Karel Blom</p>

De Alphense Marie van Trigt mag op vrijdag 19 februari maar liefst 100 kaarsjes uitblazen. Foto: Karel Blom

(Foto: Karel Blom)

Marie van Trigt is bijna 100 jaar!

De Alphense Marie van Trigt mag op vrijdag 19 februari maar liefst 100 kaarsjes uitblazen. De geboren Mijdrechtse zag in 1921 als Marie Egberts het levenslicht en kan niet begrijpen dat juist zijzelf deze leeftijd bereikt. Aan het breien heeft ze veel tijd besteed, plezier beleefd, maar ook is ze van grote betekenis geweest als weldoenster voor het Rode Kruis. Haar inzet daarvoor was bijna haar levenswerk. Haar oude buurvrouw Anneke Senne- Van Houten schreef een kort portret.

Van de redactie

Alphen- “In haar jeugd leerde mevrouw Van Trigt van haar moeder handwerken, waaronder borduren, naaien en breien. Haar inzet voor het Rode Kruis was bijna haar levenswerk”, schrijft Anneke. “Gedurende meer dan veertig jaar breidde ze per drie maanden vijftien prachtige kindertruien, die door een coördinator van het Rode Kruis worden opgehaald. Dat zijn meer dan 2000 exemplaren in ruim 40 jaar. Nu nog steeds breit ze rustig door. Met verschillende patronen, steken, maten en kleuren creëert zij haar ‘kunstwerken. Haar eigenhandig gebreide werkstukken worden door het Rode Kruis op markten en in winkels verkocht, waarvan de financiële opbrengst is bestemd voor het Goede Doel. Als deskundige ondersteunt zij onder meer de handwerkclub, stimuleert, helpt en staat zij de leden met ‘draad’ en raad bij, met hun handwerkactiviteiten, ook voor hetzelfde doel.”

Als jongste uit een heel groot gezin leerde Marie Egberts al vroeg aanpakken met huishoudelijke werkzaamheden en handwerken. “Ze heeft haar hele leven hier veel profijt van gehad. Ze trouwde met Adriaan van Trigt, voormalig postkantoorhouder, in Hazerswoude-Rijndijk van 1970 tot ongeveer 1990. Naast de zorg voor haar gezin met drie kinderen, besteedde mevrouw Van Trigt jarenlang veel tijd aan het perfect schoonhouden van het voormalige postkantoor, in de Potgieterlaan in Hazerswoude-Rijndijk. Ze was heel nauwkeurig in het onderhoud van het huis en het kantoor. Het postkantoor spic en span en het visitekaartje voor de PTT. Deze actieve 100-jarige dame is voor de samenleving uniek en een bijzonder pareltje!”

Net zo bijzonder als Tom Moore

Wat de 100-jarige, pas overleden heer Tom Moore, betekende voor het Verenigd Koninkrijk door veel rondjes te lopen voor het goede doel, zo bijzonder is ook mevrouw Van Trigt, vindt haar oude buurvrouw Anneke Senne. Naast al haar vrijwilligerswerk is de bijna kersverse 100-jarige dol op Rummy Cup en grote legpuzzels maken. Namens heel de redactie: van harte gefeliciteerd, nog meerdere goede jaren, een fijne dag en alle goeds toegewenst. Noot redactie: dit artikel is op maandag 15 februari geschreven.

“Nu nog steeds breit ze rustig door”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden